Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає прибрати корупційні ризики із законопроєкту про захист прав споживачів

Реклама

Комітет ВРУ з питань економічного розвитку підтримав до другого читання законопроєкт «Про захист прав споживачів» з пропозиціями (котрі раніше не обговорювались, хоча робота над документом велась майже 4 роки в робочих групах), які несуть ризики для українських підприємців, нівелюють курс держави щодо дерегуляції підприємницької діяльності і не повною мірою узгоджуються з європейськими нормами. Про це повідомили в Європейській Бізнес Асоціації.

Передбачається утворення в системі захисту прав споживачів двох нових, досить монопольних за своїми функціями, уповноважених органів: громадської спілки «Спілка громадських об'єднань споживачів» та Комісії з питань позасудового розв'язання спорів.

Передбачається, що вони будуть мати розширені нетипові повноваження по контролю за діяльністю бізнесу та притягненню їх до відповідальності.

В той же час, для суб'єктів господарювання визначається додаткове адміністративне та фінансове навантаження, вплив на призначення та розмір якого будуть мати новостворені органи. Більше того, Спілку пропонується наділити такими повноваженнями, як:

  • визначення розміру відшкодування шкоди відповідно до розробленої нею методики;

  • визначення рейтингів суб'єктів господарювання за різними напрямами та показниками якості, надійності, фінансової стійкості;

  • проведення навчання та підвищення кваліфікації відповідальних за захист прав споживачів.

Також передбачено можливість мати інші права визначені у статуті організації. Такі розширені повноваження, на переконання експертів Асоціації, можуть мати своїм наслідком втручання у внутрішню господарську діяльність бізнесу, упереджений підхід до визначення розміру шкоди та вартості навчальних програм, трактування фінансової інформації компаній (потенційно конфіденційного характеру), тощо.

Також пропонується надати компетентному органу повноваження проводити контрольні перевірки бізнесу щодо наявності призначених осіб, відповідальних за захист прав споживачів, і накладати штрафи за невиконання або несвоєчасне виконання цих вимог у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, які розширюють коло адміністративної відповідальності для бізнесу, що потягне за собою, у тому числі, додаткові витрати.

Неврегульованим залишається питання, яким чином буде обиратись ця Спілка і чи будуть в цьому приймати участь представники бізнесу.

Як повідомляють експерти Асоціації, в європейських країнах, не дивлячись на існування подібних організацій, вони не мають впливу на господарську діяльність суб'єктів господарювання. Більшість незалежних споживчих організацій надають консультаційні послуги населенню та/або проводять просвітницькі кампанії, надають інші послуги в сфері захисту прав споживачів. Більше того, в європейських країнах такі організації, зазвичай, мають розгалужений характер (діють декілька організацій), що забезпечує внутрішню конкуренцію між ними та можливість вибору організації споживачем при захисті своїх прав.

ЄБА звертається до Голови Верховної Ради України із закликом не підтримувати проєкт Закону в чинній редакції. Його варто направити на повторне доопрацювання, врахувавши застереження зауважень щодо діяльності Спілки та Комісії, положення щодо можливого адміністративного та фінансового тиску на бізнес, а вже опісля повертатись до голосування за документ у сесійній залі.

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини