Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк створює реєстр обмінників та пояснив особливості нових правил оподаткування

Реклама

НБУ звертає увагу банків, небанківських фінустанов та операторів поштового зв'язку, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, на необхідність сплати з 1 січня 2023 року авансового внеску з податку на прибуток підприємств.

Нагадаємо, така вимога запроваджена Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі” № 2720-ІХ.

По-перше, сплата авансових внесків з податку на прибуток підприємств здійснюється за кожний пункт обміну іноземної валюти, що буде внесений до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти станом на 1 січня 2023 року.

По-друге, Закон зобов'язує НБУ щомісяця надавати ДПС інформацію, необхідну для контролю за своєчасністю та повнотою сплати авансових внесків.

З цією метою  Національний банк створює Реєстр пунктів обміну іноземної валюти. До нього буде включена інформація про структурні та відокремлені підрозділи, що відкриваються учасниками ринку з метою здійснення торгівлі іноземною валютою в готівковій формі.

Наразі Національний банк веде Реєстр приміщень, у яких небанківськими фінансовими установами здійснюються операції з використанням готівки національної або іноземних валют (далі - Реєстр приміщень). Наповнення Реєстру пунктів обміну іноземної валюти здійснюватиметься з урахуванням інформації, що міститься в Реєстрі приміщень. Тому подання документів для включення в новий реєстр діючих структурних підрозділів небанківськими установами не передбачається.

Водночас банки та оператори поштового зв'язку повинні надати Національному банку інформацію щодо діючих підрозділів, у яких здійснюється торгівля валютними цінностями в готівковій формі, та які відповідно до вимог Закону підлягають включенню до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти.

Звертаємо увагу, що відокремлені підрозділи банку, структурні підрозділи оператора поштового зв'язку, які не використовують зовнішню рекламу, таблички, вивіски або інші засоби для рекламування діяльності з торгівлі іноземною валютою в готівковій формі безпосередньо в приміщеннях, в яких вони розташовані,  та поза їх межами, не підлягають унесенню до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти.

Читайте також: У ДПС розповіли про нові правила оподаткування пунктів обміну валют

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об?єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини