Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нове регулювання діяльності акціонерних товариств: з 1 січня 2023 повністю діє новий Закон

Реклама

У Мін'юсті розповіли про окремі норми Закону України «Про акціонерні товариства» № 2465-IX, який почав діяти з 1 січня 2023 року, за винятком положень Закону щодо проведення електронних загальних зборів, функціонування авторизованої електронної системи та щодо внесення змін у Закон України «Про депозитарну систему України», які набирають чинності з 1 січня 2024 року.

1. Суттєво змінюється правове регулювання діяльності акціонерних товариств (детальніше - у методичних рекомендаціях за посиланнями: https://just.odessa.gov.ua/?view=viewnews&page_id=2902,https://just.odessa.gov.ua/?view=viewnews&page_id=2926).

2. Визнається таким, що втратив чинність, Закон України «Про акціонерні товариства» № 514-VI від 17.09.2008.

3. Вносяться зміни до низки законодавчих актів України, зокрема:

  • у Цивільному кодексі України закріплюються поняття корпоративних прав та корпоративних відносин (стаття 961) та оновлено норми щодо акціонерних товариств, товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю.

  • запроваджується механізм обліку часток ТОВ та ТДВ в обліковій системі часток, що ведеться Центральним депозитарієм цінних паперів. Учасники ТОВ та ТДВ у будь-який момент мають право прийняти рішення про облік часток товариства в обліковій системі часток або про припинення такого обліку.

  • передбачено порядок державної реєстрації включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей про дату початку обліку/дату припинення обліку часток товариства з обмеженою відповідальністю або товариства з додатковою відповідальністю в обліковій системі часток.

Також в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб:

1. Перелік засновників та учасників (крім учасників громадських організацій, акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, частки яких обліковуються в обліковій системі часток, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, благодійних фондів та політичних партій) юридичної особи: прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), дата народження, країна громадянства, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), серія та номер паспорта, якщо засновником є фізична особа; найменування, країна резидентства, місцезнаходження та ідентифікаційний код, якщо засновником є юридична особа; відмітка про закінчення повноважень засновника громадського формування у зв'язку з державною реєстрацією;

2. Дата початку обліку/дата припинення обліку часток товариства в обліковій системі часток (для товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, засновниками або учасниками яких прийнято відповідні рішення).

Для державної реєстрації припинення акціонерного товариства в результаті його реорганізації після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, подається розпорядження НКЦПФР про анулювання свідоцтва про реєстрацію випуску акцій.

Законом закріплено обов'язок акціонерних товариств привести свою діяльність, у тому числі статути та внутрішні положення, у відповідність із цим Законом до 31 грудня 2023 року.

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні. 

Докладніше про зміни читайте у матеріалах:

Новий закон про акціонерні товариства: що прийняла Верховна Рада?

Новий Закон про акціонерні товариства: аналіз від ВС

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини