Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Шукаєте роботу в Польщі? Подивіться, в якому місті жити найвигідніше На правах реклами

1 лютого 2023, 16:29
4273
0
Автор:
Реклама

Ми перевірили, в яких містах мешканці почуваються щасливими, де в Польщі заробляють найбільше та де вартість життя найнижча. Також підкажемо, де шукати найдешевші квартири та чи допоможе віддалена робота обрати найкраще місто для проживання.

Міста з найщасливішими людьми в країні

Понад 35 тис поляків взяли участь в опитуванні сайту нерухомості Otodom. У період з вересня 2021 року по лютий 2022 року респонденти оцінювали міста, в яких проживають. Метою було вибрати найщасливіші або найкращі місця для життя в Польщі.

У рапорті «Happy Home. Місто, в якому добре жити», можна прочитати, що перемогли Гдиня, Гданськ і Зелена Гура. Респонденти обмірковували багато питань, які стосуються їхнього повсякденного життя.

Це були напр. вартість життя, рівень захисту здоров'я, доступ до зелених зон, ефективність громадського транспорту та відчуття безпеки. Ганебний п'єдестал найгірших міст для життя зайняли Ченстохова, Каліш і Руда Шльонська.

Найдешевші міста для життя в Польщі

Однак нинішня інфляція та економічна криза спонукають до пошуку міста, де, перш за все, ціни на життя будуть якомога нижчими, а зарплати - відносно хорошими. У цьому випадку про великі міста доведеться забути.

Менші повітові центри виявляються кращим вибором. Компанія Curulis - Doradztwo Samorzadowe створила рейтинг польських міст, де статистична родина найменше платила за муніципальні послуги у 2020 році, як напр. водопостачання, вивезення сміття, а й, наприклад, користування громадським транспортом.

Переможцем рейтингу став Замбрув - місто, розташоване на північному сході Польщі, у Підляському воєводстві. Середньорічні витрати на комунальні витрати тут становили 1610,72 злотих. Друге місце зайняли Козеніце (Мазовецьке воєводство) з 1734,49 злотих і Рава-Мазовецька (Лодзьке воєводство) з сумою 1877,53 злотих.

Де найдешевше купити квартиру?

На рівень якості та вартість проживання також суттєво впливають ціни купівлі та оренди квартир. Найдорожче - у Варшаві. Якщо ви хочете придбати власну квартиру в столиці Польщі, вам потрібно взяти до уваги середню суму навіть до 13 000 злотих. за квадратний метр. У цьому плані найщасливіше місто країни також не є найдешевшим.

Звіт Expander і Rentier.io показує, що в Гдині варто очікувати середню ціну 10,1 тис. злотих за квадратний метр, а в Гданську 11,5 тис. за квадратний метр. З іншого боку, власна квартира в Зеленій Гурі, яку жителі також дуже добре оцінили, оцінюється в 7,1 тис. за квадратний метр.

Парадоксально, але одні з найнижчих цін на купівлю власної квартири мають міста з останніх місць у списку «Щасливого дому». Місто, в якому добре жити. За квадратний метр квартири в Ченстохові ми заплатимо в середньому 5,9 тис. злотих, в Каліші 6тис. злотих, а в Руді Шльонській 5,1 тис. злотих.

У яких містах заробляють найбільше?

Велике значення мають і зарплати, які пропонують роботодавці з різних регіонів країни. Згідно з останніми даними Головного статистичного управління, Мазовецьке воєводство лідирує в запропонованих ставках заробітної плати. Середня зарплата тут становить 7,8 тис. злотих брутто на місяць.

Малопольське та Поморське воєводства пропонують в середньому 6,9 тис. кв. злотих брутто на місяць, а приблизно на 100 злотих менше заробляють статистично в Нижньошльонському воєводстві. Привабливі зарплати - це сфера великих воєводських міст. Варшава, Вроцлав і Краків роками змагаються в різноманітних рейтингах, що показують міста Польщі, де можна заробити найбільше.

Однак наразі дані Центрального статистичного управління поставили Вроцлав на 6 місце. Середній місячний заробіток у столиці Нижньосілезького воєводства становить 6210,49 злотих. Це місто випереджає інші великі центри.

Статистично ви можете розраховувати на кращі ставки заробітної плати в Познані (в середньому 5345,12 злотих брутто на місяць), Катовіце (в середньому 6549,85 злотих брутто на місяць), Кракові (в середньому 7011,43 злотих брутто на місяць), Гданську (в середньому 7029.00 злотих брутто на місяць) та Варшаві (в середньому 7118,31 злотих брутто на місяць).

Таким чином, столиця Польщі все ще є найпривабливішим ринком працевлаштування не тільки через середній місячний заробіток, але й через наявність найбільшої кількості компаній, як польських, так і іноземних. Саме Варшаву найчастіше вибирають в якості штаб-квартири більшості компаній, що працюють в країні, що пов'язано з наявністю величезної кількості робочих місць.

Про це свідчать, наприклад, найновіші пропозиції роботи у Варшаві на GoWork.pl , яких дуже багато і які стосуються будь-якої галузі чи посади. Столиця Польщі означає відносно високий заробіток і багато можливостей, не тільки професійних, але й беззаперечно найвищу вартість життя в країні.

Місце проживання та віддалена робота

Вибір польського міста для проживання часто є мистецтвом прийняття рішення, наприклад, про високу зарплату чи низьку вартість життя. Найзручніші функції зазвичай не йдуть рука об руку. Останнім часом непоганим способом уникнути подібних дилем і компромісів стала все більш поширена віддалена робота.

Фахівці, які можуть працювати вдома за допомогою комп'ютера, часто вирішують переїхати в менші, але водночас дешевші та дружніші міста, шукаючи роботу у великих центрах, таких як Варшава. Це дозволяє їм отримувати дуже привабливу зарплату, і при цьому витрачати набагато менше на всі витрати на проживання.

Крім того, все більше компаній шукають повністю віддалених співробітників. Це стосується, напр. з виникненням дефіциту відповідних кадрів на локальних ринках праці. Проте, питання вибору місця проживання завжди буде дуже індивідуальним, адже для кожного найважливішими є різні речі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини