Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС сформулював висновок про порядок встановлення і зміни «зеленого» тарифу на електроенергію

Реклама

Суб'єкт господарювання взаємопов'язаний з об'єктом енергетики та видом альтернативної енергії. У разі зміни хоча б однієї із цих складових виникає підстава для встановлення/перегляду «зеленого» тарифу.

До такого висновку дійшов Касаційний адміністративний суд у постанові від 15 грудня 2022 року у справі № 520/2905/21.

Обставини справи

НКРЕКП застосувала коефіцієнт 2,16 «зеленого» тарифу на електроенергію, вироблену на Шумській ГЕС (мікрогідроелектростанція). Користувач цієї ГЕС - ТОВ «Буменерго» звернувся до суду і просив зобов'язати Регулятора встановити коефіцієнт 3,24, мотивуючи тим, що через встановлення заниженого «зеленого» тарифу в розмірі 3 грн 83 коп. замість 5 грн 75 коп. за 1 кВт порушені його права та створені передумови для завдання збитків.

Позивач вважав, що НКРЕКП при встановленні «зеленого» тарифу неправомірно застосував розмір коефіцієнта, що діяв для мікрогідроелектростанції на момент закінчення її будівництва у 2010 році. На його переконання, мав бути застосований інший коефіцієнт - той, що діяв на день реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації у 2016 році.

Відповідач же пояснив, що вперше «зелений» тариф із коефіцієнтом 2,16 був установлений для попереднього власника Шумської ГЕС - ПП «Новітня енергія України». А ТОВ «Буменерго», яке пізніше на підставі договорів оренди набуло право користування на цей об'єкт електроенергетики, подало документи за спрощеною процедурою (у зв'язку зі зміною права власності), що унеможливлює вирішення питання про зміну коефіцієнта.

Позиція Верховного Суду

КАС ВС, переглянувши цю справу в касаційному порядку, вказав, що «зелений» тариф встановлюється для кожного суб'єкта господарювання, який виробляє електроенергію з альтернативних джерел енергії, за кожним видом альтернативної енергії та для кожного об'єкта електроенергетики або для кожної черги будівництва електростанції (пускового комплексу), як це зазначено в статтях 9-1, 9-2 та 9-4 Закону «Про альтернативні джерела енергії».

Тобто суб'єкт господарювання взаємопов'язаний з об'єктом енергетики та видом альтернативної енергії. У разі зміни хоча б однієї із цих складових виникає підстава для встановлення/перегляду «зеленого» тарифу, оскільки за кожним суб'єктом господарювання закріплено вид альтернативної енергії та певний об'єкт електроенергетики.

Крім того, суд звернув увагу, що залежно від того, коли введений в експлуатацію об'єкт електроенергетики, безпосередньо залежить розмір «зеленого» тарифу (коефіцієнт) на електричну енергію. Датою введення в експлуатацію об'єкта електроенергетики є: або дата видачі уповноваженим органом сертифіката, що засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проєктній документації та підтверджує його готовність до експлуатації, або дата реєстрації відповідно до законодавства декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Суди роз'яснили, що закінчення будівництва об'єкта не означає його придатності до безпечної експлуатації і початку виробничого процесу. Тож визнали, що датою введення в експлуатацію об'єкта Шумскої ГЕС як електростанції є 16 травня 2016 року, коли Департамент ДАБІ у Вінницькій області зареєстрував декларацію про готовність об'єкта до експлуатації.

Враховуючи зазначене, КАС ВС погодився з висновками судів попередніх інстанцій, що датою введення в експлуатацію Шумської ГЕС слід вважати дату реєстрації декларації, що узгоджується з вимогами ст. 9-1 Закону «Про альтернативні джерела енергії». Отже, немає підстав для відмови у встановленні коефіцієнта «зеленого» тарифу 3,24, який діяв на момент реєстрації декларації.

За матеріалами ВС.

Близько 100 млн судових рішень для роботи юристів та адвокатів - є у LIGA360. Користуйся 35 фільтрами для пошуку й аналізу, швидко переглянь резолютивну частину, отримуй ланцюжки історії справи й подібні рішення. Обери вигідний тариф LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини