Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перехід на нове покоління СЕП відбудеться 1 квітня 2023

Реклама

Попри війну система електронних платежів Національного банку України (СЕП) працювала ефективно та безперебійно у 2022 році, відзвітували в НБУ.

Торік через СЕП здійснено майже 363 млн платежів на суму понад 133 трлн грн (446 млн платежів на суму понад 57 трлн грн здійснено у 2021 році). Кількість операцій у системі за минулий рік скоротилася на 18,7%, якщо порівнювати з 2021 роком. 

Як свідчить структура платежів у системі, у 2022 році:

за кількістю найчастіше оброблялися невеликі платежі:

  • до 1 тис. грн - 45%;

  • від 1 тис. грн до 100 тис. грн - 51%;

  • від 100 тис. грн і більше - 4%;

за сумою найбільше платежів припадало на великі:

  • до 1 тис. грн - менше 1%;

  • від 1 тис. грн до 100 тис. грн - 2%;

  • від 100 тис. грн і більше - майже 98%.

Регулятор повідомив, що перехід на нове покоління СЕП - на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі (зараз система працює у режимі 23/7) - відбудеться 1 квітня 2023 року. Разом з упровадженням IBAN це створює технологічне підґрунтя для приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізації функціоналу миттєвих платежів в Україні.

З метою злагодженого переходу на нове покоління СЕП банки України, Державна казначейська служба України та Національний депозитарій України  до 1 квітня 2023 року зобов'язані:

  • внести зміни до регламентів роботи своїх систем автоматизації, формування балансів за день та іншої звітності;

  • забезпечити достатній рівень пропускної спроможності каналів зв'язку для гарантованого та швидкого обміну інформацією в СЕП. 

Перевіряєте відповідність вимогам регуляторів? Спробуйте LIGA360:Compliance. У нашій найповнішій базі документів ви зможете знайти усі чинні норми Податкової, Нацбанку та інших держорганів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини