Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада планує оновити трудове законодавство

Реклама

На шляху до членства в ЄС Україна активно приводить нормативно-правові акти у різних сферах національного законодавства у відповідність до європейського стандарту.

Зокрема, Комітет ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провадить активну роботу над осучасненням трудового законодавства.

Зараз Комітет опрацьовує 4 «євроінтеграційних», а також 5 альтернативних проєктів Законів, а саме:

  • законопроєкт № 7628 про колективні угоди та договори (надано порівняльну таблицю (друге читання), рекомендується зазначений законопроект прийняти у другому читанні та в цілому);

  • законопроєкт № 5344-д про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю (надано висновок Комітету про розгляд, рекомендується доопрацьований членами Комітету проєкт прийняти за основу);

  • законопроєкт № 5054-1 про внесення змін до Кодексу законів про працю щодо регулювання деяких питань трудових відносин (надано висновок Комітету про розгляд, рекомендується прийняти за основу).

Щодо законопроєктів за №№ 5054, 5344, 5344-1, 5344-2 та 5344-3 Комітетом надано висновок про їх відхилення.

«Євроінтеграційні» законопроєкти у соціальній політиці, які мають позитивний висновок Комітету, загалом стосуються адаптації українського трудового законодавства до законодавства Європейського Союзу.

Так, законопроєкт № 7628 пропонує утвердити в Україні європейські традиції ведення соціального діалогу. У разі ухвалення відповідного Закону, буде підвищено роль колективно-договірного регулювання трудових відносин в Україні буде, посилено захист прав працівників і роботодавців.

Щодо законопроєкту № 8244, то його прийняття посилить правовий захист працівників у разі зміни власника підприємства або бізнесу. Зокрема, встановлюється обов'язок роботодавця продовжувати дію трудових договорів з працівниками у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі.

Проєкт Закону № 5344-д (доопрацьований Комітетом), передбачає, зокрема, розширення категорій підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю, а також розширює можливості для працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом набуття будь-яким суб'єктом господарювання статусу підприємства трудової інтеграції за умови відповідності законодавчо визначеним критеріям. Серед новацій - обов'язкове включення до механізму працевлаштування осіб з інвалідністю соціальних послуг (соціального супроводу на робочому місці, персонального асистента, перекладу жестовою мовою тощо), а також залучення до процесу сприяння зайнятості та працевлаштуванню приватних агенцій працевлаштування.

Положення законопроєкту № 5054-1 передбачають закріплення на законодавчому рівні визначення ознак трудових відносини, посилення соціальних гарантій для осіб, які виконують трудову функцію за цивільно-правовими договорами. Посилюються також гарантії працевлаштування для особи, яку було звільнено у зв'язку з ліквідацією підприємства.

За матеріалами ВР.

Слідкуєте за змінами трудового законодавства? У системі LIGA360: HR-Менеджер можна налаштувати автоматичні сповіщення для будь-яких НПА та свіжих новин з кадрової теми. Замовте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини