Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні заблоковано старт продажу новобудов через неможливість реєструвати майнові права

Реклама

Старт продажу нових житлових проєктів в Україні заблоковано вже чотири місяці через неможливість реєструвати майнові права на них. Про це повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний директор Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA) Вікторія Волковська.

Вона нагадала, що 10 жовтня 2022 року набув чинності Закон "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому". Відповідно до Закону для початку будівництва та його фінансування інформація про майбутній об'єкт будівництва та певну гарантійну частку мають бути внесені до Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Постановою від 3 січня 2023 року № 8 Уряд визначив мінімальний розмір гарантійної частки будівництва, що будуть споруджуватись у майбутньому. Це 10% загальної площі для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова та 5% - для решти населених пунктів країни. Гарантійна частка фактично перебуватиме в заставі до моменту повної здачі об'єкта.

Водночас, законодавство передбачає взаємодію Держреєстру майнових прав з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Інформація з Реєстру має автоматично відображатись у ЄДЕССБ.

"Однак, за інформацією державних реєстраторів, досі неможливо реєструвати майнові права в реєстрі, який на початок лютого 2023 року не працює", - заявила Вікторія Волковська.

За її словами, місяця, передбаченого законодавством, на створення реєстру недостатньо в умовах воєнного часу. Саме тому представники ринку неодноразово зверталися до депутатів з проханням відстрочити вимоги щодо внесення до цього реєстру інформації до початку повноцінної дії Держреєстру прав на нерухоме майно та налагодження його взаємодії з ЄДЕССБ.

"Поки держава не створить цей розділ реєстру і не налаштує його взаємодію з електронною системою ЄДЕССБ, логічно не вимагати реєстрації в тому, чого не існує", - вважає Волковська.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини