Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Раді пропонують змінити правила надання відпусток для догляду за дитиною

Реклама

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт № 9018 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері соціальних відпусток".

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроєкт забезпечує індивідуальне право кожного з батьків дитини безперешкодно отримувати соціальні відпустки. Чи використовувати таку відпустку одночасно або іншим чином, батьки визначатимуть на свій розсуд.

Проєктом, зокрема, надається визначення поняттям «одинока матір», «одинокий батько»:

  • одинокою матір'ю є - мати дитини, у актовому записі та/або свідоцтві про народження якої відомості про чоловіка як батька внесені в установленому порядку за її вказівкою; мати дитини, батько якої помер, відповідно до рішення суду позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим, якщо ця дитина не була усиновлена іншим чоловіком;

  • одиноким батьком є - батько дитини, матір якої померла, відповідно до рішення суду позбавлена батьківських прав, визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, якщо ця дитина не була усиновлена іншою жінкою.

Також ним пропонується:

  • забезпечити надання за бажанням матері, батька дитини відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Така відпустка може бути використана батьками одночасно, при цьому з загального трирічного строку, 3 тривалість одночасного перебування у відпустці обох батьків не може бути більшою 4 місяців;

  • встановити якщо дитина потребує домашнього догляду, матері, батьку дитини в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною восьмирічного віку.

Прогнозується, що прийняття цього законопроєкту забезпечить підтримку сім'ї, формування відповідального материнства та батьківства, а також рівні права та обов'язки матері та батька щодо отримання соціальних відпусток.

Є питання з кадрового обліку? У LIGA360 знайдете більше 3 тисяч експертних роз'яснень і алгоритмів дій для роботи. Замовте LIGA360:HR-Менеджер прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини