Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Китай представив мирний план щодо припинення російсько-української війни

24 лютого 2023, 11:07
562
0
Реклама

Китай представив мирний план відносно припинення російсько-української війни, повідомляє сайт МЗС Китаю. План складається з 12 пунктів:

1. Поважати суверенітет усіх держав. Загальновизнане міжнародне право, включаючи цілі і принципи Статуту ООН повинні суворо дотримуватися. Суверенітет, незалежність і територіальна цілісність будь-якої держави мають бути гарантовані. Усі країни рівні незалежно від їх розміру, потужності і економічного масштабу. Міжнародне право підлягає рівному і універсальному застосуванню без подвійних стандартів.

2. Відкинути мислення холодної війни. Безпека однієї держави не може забезпечуватися за рахунок безпеки іншої, а регіональна безпека не може бути досягнута шляхом посилення і розширення військових блоків. Не допускаються спроби забезпечувати власну безпеку на шкоду безпеки інших країн, а також політику блокової конфронтації. Варто загальними зусиллями підтримати світ і стабільність на євразійському континенті.

3. Припинити військові конфлікти. У війнах не буває переможців. Замість того щоб підливати масло у вогонь і накачувати протистояння, усі сторони повинні проявляти розсудливість і стриманість щоб уникнути подальшої ескалації і виходу з-під контролю ситуації навколо України. Важливо підтримувати зустрічні кроки Москви і Києва на користь швидкого відновлення прямого діалогу, поступового зниження напруженості ситуації і повного припинення військових дій.

4. Запустити мирні переговори. Діалог і переговори - єдиний вихід з української кризи. Міжнародне співтовариство повинне прокласти шлях до запуску політичного врегулювання, створити умови для відновлення переговорів і запропонувати відповідні майданчики. Китайська сторона готова зіграти для цього конструктивну роль.

5. Ліквідовувати гуманітарну кризу. Важливо вітати і підтримувати кроки, які дозволяють полегшити напружену гуманітарну ситуацію. У гуманітарних акціях необхідно дотримуватися принципу нейтралітету і безсторонності без політизування гуманітарного питання. Треба дієвими заходами забезпечувати безпеку мирного населення, відкривати гуманітарні коридори для евакуації людей із зони конфлікту. Нарощувати гуманітарну допомогу постраждалим районам, покращувати гуманітарне положення на місці, забезпечувати швидкий, безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ для запобігання подальшому погіршенню ситуації. Необхідно підтримувати ООН, що координує роль, в здійсненні гуманітарної акції в зоні конфлікту.

6. Захистити мирне населення і полонених. Учасники конфлікту повинні суворо дотримувати міжнародного гуманітарного права і утриматися від завдання ударів по мирному населенню і цивільним об'єктам. Треба захищати жінок, дітей і інших потерпілих від конфлікту, поважати елементарні права полонених. Китайська сторона виступає за обмін полоненими між Росією і Україною, і закликає усі сторони створити для цього більше сприятливих умов.

7. Забезпечити безпеку атомних електростанцій. Не допускається здійснення озброєної атаки на АЕС і інші мирні атомні об'єкти. Закликаємо до дотримання міжнародного права, включаючи Конвенції про ядерну безпеку. Категорично не допускається техногенна ядерна катастрофа. Підтримуємо конструктивну роль МАГАТЕ в сприянні ядерної безпеки і фізичного збереження мирних атомних об'єктів.

8. Знизити стратегічний ризик. Застосування ядерної зброї не допускається, ядерну війну розв'язувати не можна. Необхідно протидіяти спробам використання ядерної зброї або загрози її застосування. Не допускається поширення ядерної зброї і виникнення ядерної кризи. Категорично не допускається розробка і застосування біологічної і хімічної зброї будь-якою країною за будь-яких обставин.

9. Забезпечити вивезення зерна. "Чорноморська ініціатива" по вивезенню українського зерна, підписана Росією, Туреччиною і Україною при засвідченні ООН підлягає збалансованому, повному і ефективному виконанню при виявленні ключової ролі ООН. Висунена Китаєм Ініціатива щодо міжнародної співпраці в сфері продовольчої безпеки служить варіантом, що реалізовується, для подолання глобальної продовольчої кризи.

10. Скасувати односторонні санкції. Односторонні санкції і посилення тиску не лише є контрпродуктивними, але і створюють нові проблеми. Не допускаються будь-які не санкціоновані Радою Безпеки ООН односторонні обмежувальні заходи. Окремі країни повинні припинити зловживання односторонніми санкціями і екстериторіальне застосування юрисдикції проти інших країн, чинити позитивний вплив на пом'якшення напруженості української кризи, і створювати передумови для розвитку економіки і підвищення добробуту населення в країнах, що розвиваються.

11. Забезпечити стійкість ланцюжків виробництва і постачань. Слід практичними діями захищати діючу світову економічну систему, виступати проти спроб політизувати світову економіку, а також її застосовувати в якості інструменту і зброї. Треба спільно нейтралізувати негативні наслідки кризи, зокрема для міжнародної співпраці в свері енергетики, фінансів, торгівлі зерном і логістики.

12. Сприяти відновленню після конфлікту. Міжнародне співтовариство має робити заходи для підтримки мирного відновлення в зоні конфлікту. Китайська сторона готова надавати допомогу і грати свою конструктивну роль.

Читайте також: Рік незламності: ключові події, які мали вплив на бізнес та визначають майбутнє країни

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини