Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді зареєстрували проєкт про перезавантаження діяльності БЕБ

Реклама

Бюро економічної безпеки України пропонують перезавантажити. Відповідний законопроєкт № 9080 зареєстрували у ВР 3 березня 2023 року.

Автори проєкту зазначають, що з моменту створення БЕБ орган не продемонстрував очікуваної ефективності, прозорості та нульової толерантності до корупції. Зокрема, керівництвом Бюро не забезпечено своєчасне формування кадрового складу, а більшість особового складу центрального апарату ДФС були призначені до центрального апарату Бюро, що дискредитує основну ідею та мету ліквідації податкової міліції. Крім того, із 664 відкритих кримінальних проваджень до суду направлено лише 12 обвинувальних актів (1,8% від загальної кількості), а відшкодування збитків склало лише 33,3 млн грн.

Через незадовільні показники роботи у розслідуванні економічних злочинів та велику кількість повідомлень у ЗМІ про можливі вчинення корупційних та інших порушень посадовими особами БЕБ було створено ТСК ВР України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами БЕБ, а 20 лютого 2023 року Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики визнав роботу керівництва Бюро економічної безпеки України незадовільною.

Тому запропоновано комплексне (на законодавчому та виконавчому рівнях) перезавантаження діяльності Бюро економічної безпеки України.

Законопроектом пропонується:

1) провести переформування складу та змісту вимог до діяльності конкурсної комісії з призначення Директора БЕБ, зокрема:

  • до складу конкурсної комісії входять по дві особи, визначені РНБО та Кабміном, та, за окремою процедурою, призначаються п'ять осіб на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх трьох років до дня завершення строку повноважень Директора Бюро або до дня дострокового припинення його повноважень надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сферах проведення структурних реформ, фінансової та технічної підтримки України, реформування органів кримінальної юстиції, зокрема, запобіганню і протидії кримінальним правопорушенням у сфері економіки, корупції, легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;

  • удосконалено вимоги до членів конкурсної комісії - може бути особа, яка має досвід роботи не менше п'яти років у сферах права або запобігання і протидії корупції;

  • оптимізовано алгоритм прийняття рішень конкурсною комісією - рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосували не менше п'яти членів конкурсної комісії, у тому числі не менше трьох членів комісії з числа міжнародних експертів. Член конкурсної комісії може брати участь у її засіданні дистанційно в режимі відеоконференції;

  • передбачено, що фінансування діяльності конкурсної комісії та її членів може здійснюватися за рахунок залучення міжнародної технічної допомоги;

  • визначено, що конкурсна комісія подає на розгляд Прем'єр-міністру України одну кандидатуру (переможця конкурсу) замість трьох;

  • повноваження членів конкурсної комісії припиняються у день набрання чинності рішенням Уряду України про призначення Директора БЕБ. Зазначене дозволить забезпечити проведення нового прозорого конкурсу на зайняття посади керівника Бюро за участі в конкурсній комісії міжнародних експертів.

2) повноваження Директора Бюро економічної безпеки України, його першого заступника та заступників припиняються достроково, а Кабінетом Міністрів України оголошується новий конкурс на посаду Директора Бюро економічної безпеки України.

3) впродовж року діючі співробітники Бюро економічної безпеки України підлягають проходженню атестації, а саме:

  • атестація здійснюється згідно з Порядком, який затверджується Директором Бюро;

  • проводиться кадровою комісією в центральному апараті;

  • її предметом є оцінка професійної компетентності, рівня знань та умінь, професійної етики, доброчесності та наявності конфлікту інтересів.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об'єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини