Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ прогнозує скорочення рівня безробіття та зростання реальних доходів українців з 2024 року

Реклама

Національний банк публікує головні економічні події в Україні, описані в Інфляційному звіті, та бачення НБУ стосовно майбутнього розвитку економіки України. 

Зокрема, за прогнозом НБУ, цього року безробіття в Україні залишатиметься високим. Кількість пошукачів роботи перевищуватиме кількість вакансій. Підприємства будуть стриманими з наймом нових працівників. Але бізнес також намагатиметься утримувати наявний штат працівників підвищенням зарплат. Водночас значними залишатимуться й видатки бюджету на соціальну сферу, що певною мірою підтримуватиме вразливі верстви населення, а також безробітних і внутрішньо переміщених осіб.

Ситуація на ринку праці поліпшиться разом із зниженням безпекових ризиків і пожвавленням економіки. Відбудова України потребуватиме залучення більшої кількості працівників. Отже, НБУ очікує, що з 2024 року рівень безробіття почне скорочуватися, а зростання реальних доходів українців прискориться. Доходи населення також збільшуватимуться за рахунок збереження високого рівня бюджетної підтримки, зокрема соціальних видатків. Щоправда, наслідки війни все ще доволі гостро відчуватимуться на ринку праці, зокрема через посилення кваліфікаційних та регіональних диспропорцій.

Як почувається економіка?

За попередніми оцінками НБУ, економіка України в 2022 році скоротилася приблизно на 30%. І все ж український бізнес та українці продемонстрували вражаючу здатність адаптуватися до складних умов. Більшість підприємств і далі працює під час широкомасштабної війни, нехай і на нижчих потужностях. Аграрії провели чергову посівну, енергетики роблять неможливе для збереження стійкості енергосистеми, доволі стабільно працює IT-сектор, а торгівля та сектор послуг швидко пристосувалися до роботи в умовах постійних обстрілів і повітряних тривог. Масштабний енергетичний терор, влаштований росією під кінець року, хоча і завдав додаткових втрат українській економіці, але зупинити її не зміг.

У 2023 році, попри продовження війни, економіка може уникнути падіння. НБУ прогнозує, що реальний ВВП цьогоріч зросте на 0,3%. Це невеличке зростання, але воно свідчитиме про стійкість економіки перед важкими викликами. Однак, для цього важливо і надалі підтримувати витривалість енергетичної системи. Результативні дії українських захисників, швидкість роботи енергетиків і допомога наших партнерів з енергообладнанням та закупівлею енергоносіїв додають впевненості. 

Що з цінами?

НБУ очікує, що цьогоріч інфляція сповільниться нижче 19%. Крім заходів НБУ, цьому сприятиме і зниження світової інфляції, зокрема стабілізація цін на енергоносії. Інфляцію гальмуватиме й стриманий споживчий попит, адже під час війни українці переглянули свої витрати у бік купівлі найнеобхідніших товарів і послуг. Це певною мірою стримуватиме підприємства від підвищення цін. У наступні роки разом зі зниженням безпекових ризиків і початком відбудови України інфляція сповільниться ще відчутніше - до 10,4% у 2024-му та 6,7% у 2025 році.

 

Також одним з пріоритетів роботи НБУ називає забезпечення захисту гривневих заощаджень громадян від інфляційного знецінення. Збереження довіри до гривні допоможе підтримати стійкість економіки під час війни. Отже, НБУ працює над тим, щоб ставки за гривневими депозитами зростали. Для цього НБУ й надалі утримує облікову ставку на рівні 25% та вживає додаткових заходів, які спонукають банки підвищувати дохідність за депозитами.

У деяких банків дохідність депозитів вже перебуває в діапазоні 15-20%. Приблизно такий самий рівень дохідності забезпечують зараз і військові облігації уряду, залежно від строку їхнього погашення. Процес підвищення ставок триває і далі.

Звісно, ставки за кредитами для бізнесу і населення також зростають. Це зумовлюється як інфляцією, так і високими ризиками, які беруть на себе банки в умовах війни. Проте, після завершення активної фази війни очікується поступове зниження ставок. Так, облікова ставка, за прогнозом НБУ, буде поступово знижуватися з ІІ кварталу 2024 року.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об?єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини