Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перехід на нове покоління СЕП: оновлено щоденну та декадну статистичну звітність

Реклама

У зв'язку з переходом на нове покоління СЕП, яке відбудеться 1 квітня 2023, НБУ оновив Правила організації статистичної звітності, що подається регулятору надавачами звітності.

Нові вимоги затверджено постановою НБУ від 15.03.2023 № 25 і набувають чинності одночасно з переходом СЕП на роботу в цілодобовому режимі - з 1 квітня 2023 року.

Основні зміни стосуються нового порядку подання файлів з щоденною та декадною періодичністю подання

Суттєвою зміною є визначення звітної дати для щоденних файлів, якою є наступний календарний день. Іншою суттєвою зміною є вимога формувати щоденні файли за останній календарний день місяця (тобто станом на 01 число), навіть якщо він припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день. 

Водночас подання файлів до Національного банку відбувається лише в робочі дні.

Новий порядок формування та подання декадних файлів пов'язаний з необхідністю проведення контрольних перевірок декадної звітності зі щоденною звітністю.

Крім зазначеного, з метою удосконалення  вимог до звітності додатково вносяться зміни до порядку формування таких файлів

  •  36Х "Дані про дотримання резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів", 

  • 6KX "Дані щодо розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)", 

  • 20Х "Дані про обсяг залучених коштів, обов'язкові резерви, резерви за валютними деривативами, залишки на кореспондентському рахунку та стан перерахування коштів обов'язкових резервів на окремий рахунок у Національному банку України",

  • C5X "Додаткові дані для розрахунку економічних нормативів". 

Також подовжено строк подання файла 2FX "Дані про оцінку ризиків у сфері фінансового моніторингу".

Нагадаємо, раніше Нацбанк визначив порядок виконання міжбанківських платіжних операцій.

Довідково: Національний банк працює над переведенням платіжної інфраструктури України на міжнародний стандарт ISO 20022. З 1 квітня 2023 року усі міжбанківські платіжні операції  здійснюватимуться виключно через нове покоління СЕП-4.0.

Наразі триває тестування функціональності нового покоління СЕП усіма учасниками платіжної інфраструктури. Учасники СЕП можуть у будь-який зручний для них час виконувати тестування взаємодії своїх автоматизованих банківських систем із тестовим стендом нового покоління СЕП.  

На цій сторінці ви маєте можливість ознайомитися з документами щодо імплементації стандарту ISO 20022 в Україні, а також з дорожньою картою розвитку СЕП.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини