Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Компаніям-посередникам у працевлаштуванні за кордоном скасують ліцензування та запровадять нові штрафи: Закон прийнято

Реклама

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 2365 щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном.

Ухвалений Закон запроваджує адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері надання послуг з посередництва у працевлаштуванні, а саме:

  • За здійснення суб'єктом господарювання діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном без включення до переліку суб'єктів господарювання, що надають такі послуги - штраф на посадових осіб юридичної особи та фізичних осіб - підприємців від семи тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 000 грн - 136 000 грн), а за повторне протягом року порушення - штраф від восьми тисяч до десяти тисяч нмдг (136 000 - 170 000 грн). За стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних, винагород, інших видів оплати послуг з посередництва у працевлаштуванні в Україні або за кордоном - штраф на посадових осіб юридичної особи та фізичних осіб ? підприємців від трьох тисяч п'ятисот до чотирьох тисяч нмдг (59 500 - 68 000 грн.).

Також Закон замінює ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном на декларативний принцип діяльності. Надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном можна тільки після включення до переліку суб'єктів господарювання, що надають такі послуги.

Для початку провадження діяльності суб'єкт господарювання має:

1) бути зареєстрованим у встановленому законодавством порядку за видом економічної діяльності з посередництва у працевлаштуванні;

2) мати укладений з іноземним роботодавцем зовнішньоекономічний договір (контракт) про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні, пошуку та добору працівників та реєстраційні документи іноземного суб'єкта господарювання ? роботодавця у державі місцезнаходження;

3) мати зареєстроване місце провадження господарської діяльності;

4) подати декларацію про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Декларація про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном подається у паперовому чи електронному вигляді за формою та у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Суб'єктам господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, забороняється:

1) вимагати, зберігати чи використовувати інформацію про стан здоров'я громадянина або використовувати таку інформацію для визначення його придатності до роботи, якщо зазначена інформація не пов'язана безпосередньо з вимогами до конкретної професії, виду діяльності та якщо на це не одержано письмову згоду громадянина;

2) стягувати з громадян будь-які гонорари, комісійні, винагороди, інші види оплати послуг з посередництва у працевлаштуванні прямо чи опосередковано, повністю або частково. Оплата послуг з посередництва у працевлаштуванні здійснюється виключно роботодавцем, якому надано такі послуги;

3) пропонувати громадянам роботу, що має ознаки неформальної зайнятості, а також таку, що приховує справжню мету та предмет роботи, або залучати до роботи, яка не визначена трудовим договором (контрактом).

Суб'єкт господарювання, що надає послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, зобов'язаний надати громадянину до виїзду для працевлаштування за кордоном:

  • інформацію у письмовій формі про права та гарантії, які йому надаються за трудовим договором (контрактом), передбачені законодавством України та законодавством держави місцезнаходження роботодавця;

  • контактні дані консульських установ України у державі перебування;

  • проект трудового договору (контракту), завірений іноземним роботодавцем.

Де читати професійну аналітику про управління персоналом? В робочому просторі LIGA360: HR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, отримуйте доступ до аналітики з кадрового обліку, читайте коментарі експертів. Оберіть своє рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини