Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як бізнесу, що постраждав від війни, отримати допомогу - роз'яснення омбудсмена

Реклама

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надав роз'яснення, як отримати державну допомогу малому та середньому бізнесу, майно якого постраждало від війни.

Омбудсмен нагадав, що 14 жовтня 2022 года Кабінет Міністрів ухвалив рішення про розширення державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», відповідно до якого держава надаватиме фінансову підтримку мікро-, малому та середньому бізнесу на відновлення частково або повністю зруйнованих внаслідок бойових дій виробничих потужностей.

За його словами, підприємства зможуть отримати допомогу від держави у вигляді компенсації відсотків по кредитах, отриманих на відбудову виробництва. Рішення сприятиме відновленню виробничого та експортного потенціалу України та економіки держави в цілому.

Отже, підприємці зможуть отримати кредит на відновлення виробничих потужностей під 9% терміном до 5 років на суму до 60 млн грн (без урахування раніше виданих кредитів за програмами держпідтримки).

Виконання зобов'язань по таких кредитах частково (до 80%) буде забезпечуватись державною гарантією.

Кредит можна отримати за таких умов:

  • виробничі потужності підприємства, зруйновані повністю чи частково, або викрадені внаслідок війни чи окупації (підтверджено документально);

  • підприємство здійснювало господарську діяльність протягом року до широкомасштабного вторгнення рф (підтверджено даними річної фінзвітності станом на 01.01.2022);

  • відновлювальні виробничі потужності, розташовані не ближче 50 км від зони бойових дій, не перебувають під окупацією.

Крім того, українські підприємства, які розташовані у зоні активних бойових дій, можуть отримати державну допомогу в переміщенні своїх потужностей до західних регіонів України.

Дмитро Лубінець наголосив, що відповідною програмою може скористатися будь-яке підприємство, яке знаходиться у зоні ризику та активних бойових дій. Учасником може бути не лише велике виробництво, але й малий бізнес з 10-20 людьми у штаті.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

LIGA360 - на підтримку українського бізнесу. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів для роботи. Деталі акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини