Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд запроваджує експериментальний проєкт взаємодії платників податків з податківцями тільки при виявленні комплаєнс-ризиків

Реклама

Уряд на засіданні 25 липня погодив пропозицію Міністерства фінансів стосовно реалізації протягом двох років експериментального проекту щодо функціонування системи управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в Державній податковій службі, повідомив постійний представник КМУ у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Метою експериментального проекту є впровадження в організацію та діяльність ДПС міжнародних підходів до управління, що грунтуються на управлінні податковими ризиками (комплаєнс-ризиками), щодо підвищення рівня дотримання платниками податків своїх податкових обов'язків.

Голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев пояснив, що постанову прийнято на виконання Національної стратегії доходів до 2030.
Як це відобразиться на платнику податків?
По-перше, запроваджена централізація процесу управління податковими ризиками через зміни в організаційній структурі ДПС та у самого підходу - податкові ризики виявляються у конкретного платника податків та визначається, що має вчинити податковий орган, зокрема територіальний, тільки на рівні центрального апарату. Тобто, ми в результаті впровадження цієї реформи протягом 2024-2030 років прийдемо до того, що рішення кого перевіряти прийматиметься централізовано з урахуванням ризиків відповідно до визначеної методології за міжнародними стандартами. Тобто цим механізмом усувається можливість тиску на бізнес, коли на сьогодні територіальний орган може прийти до кожного. Перевірка за такого підходу буде проводиться виключно, коли виявлені у такого платника високий ступень ризику і такий платник доведений територіальному органу як такий, що містить високі ризики для проведення перевірки.
По-друге, запроваджується систематизація контролю за територіальними органами щодо якості виконання визначених заходів по усуненні податкових ризиків територіальними органами.
По-третє, визначається чітка циклічність заходів з визначеними правилами дій кожного кроку у виконанні, що дає перспективу, що ризико-орієнтований підхід про який говоримо уже близько останніх 15 років таки буде запроваджено та кращі міжнародні практики, які діють в Австралії, Канаді, Великобританію таки будуть запровадженні і в Україні.
На виконання постанови КМУ Мінфін та ДПС має здійснити ще ряд методологічних та організаційних заходів, щоб увійти в 2025 рік з новою системою управління податковою службою.

Отримай комплексну інформацію щодо ризиків роботи з контрагентами - у новій LIGA360. Перевіряй 28 ризик-факторів, повне досьє, структуру власності, податкову, судову інформацію, активи та власність, медіаактивність. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні. 

Читайте також: Комплаєнс: добірка актуальної аналітики для бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини