Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-5 новацій, що почали діяти з 1 квітня

Реклама

1. Набув чинності Закон про електронне резидентство

Він передбачає, що іноземні громадяни та особи без громадянства, які набули статусу електронного резидента та зареєстрували себе як ФОП, можуть здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без залишення країни проживання (перебування).

Отримати є-резидентство може:

  • іноземець, який досяг 18 років, не є податковим резидентом України та зареєстрований у системі «Е-резидент»;

  • є платником третьої групи спрощеної системи оподаткування без ПДВ:

- сплачує податок 5 % від доходів у рамках ліміту (1167 МЗП), якщо перевищує ліміт 15 %;

- не дозволені доходи з джерелом походження з України, крім пасивних;

- податковим агентом «Е-резидента» є банк, у якому відкритий поточний рахунок платника єдиного податку третьої групи «Е-резидента».

2. Діє оновлена форма податкової накладної

З 1 квітня 2023 року платники зобов'язані реєструвати в ЄРПН податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 28 грудня 2023 року № 463.

3. Діють зміни до Податкового кодексу щодо платіжних послуг

З 1 квітня 2023 року набув чинності Закон від 12.01.2023 року № 2888-ІХ, яким вносятся зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо платіжних послуг». Так, зокрема, вносяться зміни до Податкового кодексу та інших законів в частині обліку електронних гаманців та рахунків відкритих платникам податків небанківськими надавачами платіжних послуг, сплати податків електронними грошима та використання інших платіжних операцій, що запроваджені Законом про платіжні послуги.

4. Запроваджено е-рецепти на ліки

З квітня рецептурні препарати в аптеці можна бути отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом. Таким чином, всі ті ліки, що раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з 1 квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом.

5. Запрацювало нове покоління Системи електронних платежів НБУ (СЕП)

З 1 квітня система функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та доступна для проведення міжбанківських платежів 24 години на добу 7 днів на тиждень.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини