Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують обмежити розмір банківських комісій при безготівкових операціях

Реклама

Народні депутати пропонують встановити на законодавчому рівні обмеження банківських комісій при безготівкових операціях, проведених за допомогою платіжних карт та привести граничні розміри комісії інтерчейндж до діючих норм ЄС. Відповідний проєкт № 9170 зареєстровано у ВР.

Пропонується зокрема:

- закріпити на законодавчому рівні визначення поняття «комісійна винагорода (інтерчейндж)»;

- встановити, що розмір інтерчейнджу з 1 січня 2026 року не може перевищувати 0,32% суми операції, здійсненої з використанням дебетової платіжної картки та 0,73% суми операції, здійсненої з використанням кредитної платіжної картки;

- встановити, що банківська установа самостійно встановлює процентні ставки та комісійну винагороду за надані послуги, крім встановлених законом граничних розмірів комісійних винагород (інтерчейнджу);

- встановити, що НБУ здійснює нагляд за додержанням об'єктами оверсайта платіжної інфраструктури, встановлених граничних розмірів інтерчейнджу, при здійсненні безготівкових розрахунків з використанням електронних платіжних засобів;

- запровадити відповідальність за перевищення встановлених граничних розмірів інтерчейнджу;

- встановити поступовий перехід до встановленого законодавством ЄС розміру комісійної винагороди (інтерчейндж), який не може перевищувати:

  • з дня введення в дію цього Закону до 31 грудня 2023 року - 1%;

  • з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року - 0,7%;

  • з 1 січня 2025 року до 31 грудня 2025 року - 0,5%;

- встановити, що на час дії правового режиму воєнного стану в Україні суб'єкти мікропідприємництва звільняються від сплати комісійної винагороди інтерчейнджу еквайру та/або емітенту за здійсненні платіжні операції із застосуванням платіжної картки прямо чи опосередковано (через третіх осіб).

Крім того, зареєстровано проєкт № 9171 про внесення змін до КпАП, яким пропонується встановити адміністративну відповідальність за перевищення встановлених законом граничних розмірів інтерчейнджу у вигляді накладення на фізичних осіб-підприємців та посадових осіб юридичних осіб, які є об'єктами оверсайта платіжної інфраструктури штрафу від п'ятисот до сімсот п'ятдесяти нмдг (8500-12750 грн), а у випадку вчинення зазначеного правопорушення особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, - накладенням штрафу від тисячі до тисячі п'ятсот нмдг (1700-25500 грн). Окрім того, надаються повноваження НБУ розглядати справи про такі адміністративні правопорушення.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини