Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ прогнозує значне зниження інфляції

Реклама

Нацбанк прогнозує, що у 2023 році інфляція сповільниться до 14,8%, а реальний ВВП зросте на 2%. Про це йдеться в щоквартальному Інфляційному звіті за квітень 2023 року.

Стрімке зниження інфляції очікується в першому півріччі поточного року. У другому півріччі темпи зростання споживчих цін зберігатимуться на практично незмінному рівні переважно з огляду на нерівномірну базу порівняння та анонсоване повернення податків на паливо з метою зменшення тиску на державні фінанси.
Також прогнозується, що наступного року інфляція сповільниться до 9,6%, а у 2025 році - до 6%.  

За умови відсутності нових значних шоків, у 2023-2025 роках триватиме відновлення ринку праці на тлі зростання економіки та досить м'якої фіскальної політики.

Рівень безробіття поступово знижуватиметься:

у 2023 році - до 18,3%,

у 2024 році - до 16,5%,

у 2025 році - до 14,7%.

Однак він перевищуватиме довоєнний рівень, зокрема з огляду на ймовірне збереження значних кваліфікаційних та регіональних диспропорцій на ринку праці.

Реальні зарплати повернуться до зростання, яке, однак, цьогоріч буде помірним (3,7%) через все ще значну інфляцію. Натомість номінальні зарплати зростатимуть двознаковими темпами на всьому прогнозному горизонті. Після зниження безпекових ризиків та повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесу доведеться конкурувати за робітників, у тому числі і з закордонними роботодавцями, що стане вагомим чинником для подальшого зростання заробітних плат. 

Основним джерелом фінансування суттєвого дефіциту бюджету в поточному році залишатиметься міжнародна фінансова допомога. Одночасно зростатиме роль запозичень на внутрішньому борговому ринку, у тому числі завдяки збільшенню привабливості державних цінних паперів на тлі зниження премії за ризик та інфляції.

Основним припущенням цього макропрогнозу є суттєве зниження безпекових ризиків з початку 2024 року завдяки успішним діям української армії 

Крім оновлених макроекономічних прогнозів, у квітневому Інфляційному звіті розглянуто низку спеціальних тем, зокрема:

Ринок праці в Україні під час повномасштабної війни

Альтернативні оцінки ринку праці підтвердили не лише значне підвищення рівня безробіття в Україні після повномасштабного вторгнення, а й позитивну динаміку на ринку праці в другому півріччі. Ґрунтуючись на отриманих даних, НБУ поліпшив оцінку безробіття у 2022 році до 21,1% (з 25,8%). 

Фактори стійкості українського експорту під час повномасштабної війни

Експорт продовольства продемонстрував стійкість навіть в умовах повномасштабної війни. У березні-грудні 2022 року він скоротився менше (на 27%) ніж поставки інших товарів, пом'якшивши падіння загального експорту (45%). Ба більше, у 2022 році Україна залишилася в п'ятірці найбільших світових експортерів аграрної продукції та навіть диверсифікувала експорт на окремих ринках. 

Продовольчий експорт і надалі забезпечуватиме міцне підґрунтя українській економіці, у тому числі і в період повоєнного відновлення, завдяки налагодженим шляхам постачання, впізнаваності товару для європейського споживача та кращій адаптованості українських товарів до вимог ЄС. Водночас важливим завданням для підвищення конкурентоздатності українського експорту в довгостроковій перспективі є збільшення в ньому частки високотехнологічної продукції.

Знайте своїх контрагентів на 360. Рішення LIGA360 надає максимум інформації для процедур KYC та due dilligence. Ви можете переглянути стан компанії, її борги, наявність у санкційних списках, перевірити зв'язки компанії та її бенефіціарних власників із рф/рб, ознайомитись із судовими справами, медіаактивністю тощо. Замовте функціонал прямо сьогодні 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини