Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо схвалила зміни до порядку надання та використання відпусток

Реклама

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 8313 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань».

Як зазначається у пояснювальній записці, метою його прийняття є уточнення та осучаснення окремих норм законодавства, що регулюють питання надання та використання відпусток.

Законопроєкт передбачає можливість поділу щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, не тільки на прохання працівника, але й за такої необхідності у роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображений у графіку відпусток, який погоджується із профспілками.

Загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин пропонується збільшити з 15 до 30 календарних днів на рік.

Відпустка при народженні дитини надаватиметься в чітко визначений термін - не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, така відпустка надається після отримання відповідного рішення суду.

Водночас, у період дії воєнного стану пропонується надати право роботодавцю відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

Крім того, передбачається забезпечення відпочинком тривалістю 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення впродовж мобілізаційного періоду за рахунок держбюджету військовослужбовців, звільнених у зв'язку з демобілізацією із військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Слідкуєте за змінами трудового законодавства? У системі LIGA360:HR-Менеджер можна налаштувати автоматичні сповіщення для будь-яких НПА та свіжих новин з кадрової теми. Замовте за посиланням.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини