Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які підприємці можуть скористатися спрощеним режимом регулювання трудових відносин

Реклама

У Держпраці нагадали, що влітку минулого року підприємці отримали можливість працювати в спрощеному режимі регулювання трудових відносин, що запроваджений для малого і середнього підприємництва.

Детальніше про нову модель трудових відносин з працівниками читайте тут

Спрощений режим застосовується виключно на добровільних засадах та передбачає можливість встановлення індивідуальних умов праці працівника безпосередньо у трудовому договорі.

В умовах спрощеного режиму та за умови, що це не суперечить іншим положенням КЗпП сторони трудового договору можуть з урахуванням положень глави III КЗпП и на власний розсуд за взаємною згодою врегулювати свої відносини в частині:

  • виникнення і припинення трудових відносин,

  • системи оплати праці,

  • норм праці,

  • розміру заробітної плати з урахуванням встановленої законом мінімальної заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат,

  • норм робочого часу та відпочинку з додержанням нормальної тривалості робочого часу на тиждень,

  • тривалості щотижневого безперервного відпочинку та інших прав і гарантій, визначених цим Кодексом.

Спрощений режим може на добровільних засадах застосовуватися у відносинах між працівниками та роботодавцями, які мають право на його використання. 

Спрощений режим регулювання трудових відносин застосовується до трудових відносин, що виникають:

  • між працівником та роботодавцем, який є суб'єктом малого або середнього підприємництва відповідно до закону з середньою кількістю працівників за звітний період (календарний рік) не більше 250 осіб;

  • або між роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого за місяць становить понад вісім розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом (з 01.01.2023 розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі становить 6700 гривен) .

Для цілей застосування цієї статті середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) визначається за даними відповідної статистичної звітності, в якій зазначається відповідний показник.

Як рекрутеру перевірити інформацію про кандидата на роботу? LIGA360: HR-Менеджер звіряє дані з 19 реєстрів про всіх громадян України. Санкції, перебування в розшуку, корупційні діяння, судові справи - система вкаже, якщо особа згадується в цих реєстрах. Замовте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини