Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити трудові відносини з працівником, який отримав повістку в армію

Реклама

У Держпраці нагадали, що повістка до територіального центру комплектування та соціальної підтримки є підставою для увільнення працівника від виконання обов'язків.

Увільнення від роботи (посади) - це тимчасове припинення виконання працівником трудових обов'язків зі збереженням місця роботи і посади.

При отриманні роботодавцем повістки, незалежно від її мети (для уточнення облікових записів, проходження медичного огляду, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки), у Держпраці рекомендують за місцем роботи видати наказ про увільнення працівника від роботи.

В наказі слід зазначати такі відомості, як:

  • прізвище, ім'я та по-батькові працівника;

  • посада, дата та підстава увільнення працівника (із доданням відповідного документа).

У табелі обліку використання робочого часу дні, протягом яких працівник увільнений від роботи, необхідно відображати за допомогою буквеного коду «ІН» або цифровим кодом 22 (інший невідпрацьований час, що передбачає законодавство, - виконання державних і громадських обов'язків, допризовна підготовка, військові збори, тощо).

Водночас отримання повістки не означає автоматичне зарахування працівника до лав Збройних Сил України. Документальним підтвердженням фактичного початку проходження військової служби є мобілізаційне розпорядження, контракт, витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, тощо.

Якщо для підтвердження факту мобілізації працівник не може особисто надати документ, він може зробити це, надіславши роботодавцю фото документа через месенджер чи електронну пошту.

Тобто, починаючи з 19.07.2022 року за увільненими працівниками (призваними на проходження військової служби під час мобілізації, на особливий період) зберігається місце роботи та посада, яку вони раніше обіймали.

Читайте також: Облік військовозобов'язаних на підприємстві: рекомендації для HR щодо ведення персонального військового обліку.

Де читати професійну аналітику про управління персоналом? В робочому просторі LIGA360: HR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, отримуйте доступ до аналітики з кадрового обліку, читайте коментарі експертів. Оберіть своє рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини