Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС затвердила Методику проведення перевірок нарахування та сплати ПДФО, ЄСВ та військового збору

Реклама

Державна податкова інспекція наказом від 04.05.2023 № 322 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та військового збору.

Ця Методика призначена для застосування посадовими особами контролюючих органів при виконанні ними функціональних обов'язків та носить роз'яснювальний та інформаційний характер. Вона не є вичерпною і може змінюватися та/або доповнюватися.

Документ містить інформацію щодо обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки; способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин; способів обґрунтування висновків.

Згідно з Методикою метою документальної перевірки податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску є встановлення правильності та своєчасності їхнього нарахування та сплати (перерахування), а також відображення в обліку та звітності.

Така перевірка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законодавством, первинних документів, що використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов'язані з нарахуванням і сплатою податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску, а також інших документів та податкової інформації, отриманої в установленому законодавством порядку контролюючим органом, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Перевірка ПДФО, військового збору та ЄСВ передбачає наступні напрями дослідження:

  • правильність формування обчислення об'єкта оподаткування ПДФО, військовим збором та бази нарахування ЄСВ;

  • обґрунтованість застосовуваних розміру ЄСВ, ставок ПДФО та правомірність застосування пільг;

  • дотримання вимог ведення поточних записів у первинному, аналітичному та синтетичному обліку господарських операцій, виходячи з яких нараховується, військовий збір та ЄСВ;

  • достовірність арифметичних розрахунків сум податкових зобов'язань із ПДФО, військового збору та сум ЄСВ;

  • правильність складання і дотримання термінів подання звітності, податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ контролюючим органам;

  • реальність відображення залишків заборгованості в розрахунках із бюджетами з ПДФО, військового збору, ЄСВ в обліку;

  • своєчасність і повнота сплати (перерахування) ПДФО, військового збору та ЄСВ.

Документальна перевірка включає порівняння первинних документів зі зведеними обліковими регістрами та визначення достовірності відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку, взаємний контроль операцій, зіставлення облікових регістрів із даними Головної книги, показників фінансової та податкової звітності.

Як підготуватися до перевірок держорганів? З рішенням LIGA360. Практичні рекомендації, докладні алгоритми дій й відповіді на пи-тання щодо перевірок. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини