Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Бізнес просить вирішити проблеми з чергами на українсько-польському кордоні під час транзитних вантажоперевезень

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація просить Раду Європи, а також державні структури України та Польщі налагодити комунікацію та взаємодію, щоб врегулювати питання черг з вантажних перевезень на кордонах. Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сайті ЄБА.

За інформацією Асоціації, вже кілька тижнів на митних пунктах пропуску між Україною та Польщею утворюються суттєві черги вантажів. Зокрема, тривалість перетину вантажівок, для яких необхідним є проведення ветеринарного контролю, зокрема, з продуктами харчування може складати до 10 днів. Тривалість очікування перетину інших вантажів може складати від 5 до 10 днів і більше.

Водночас, відповідно до законодавства України митне оформлення вантажів має здійснюватися протягом 4 годин з моменту прибуття до пункту пропуску. Є винятки, але їх перелік вичерпний і прописаний у Митному кодексі.

Наразі дану норму вкрай складно виконати, зокрема, і через те, що з боку Євросоюзу оформлення виконується вкрай повільно, в тому числі, через страйк польських перевізників біля кордону, який нещодавно мав місце. Зокрема, у пункті пропуску Ягодин утворилась черга близько 3.5 тис. автомобілів. Пункт пропуску Краківець-Корчава, за інформацією від бізнесу, здійснює пропуск близько 117 вантажівок на добу (хоча раніше ця цифра складала близько 440 вантажівок). На інших пунктах пропуску ситуація є не менш ускладнена.

У Асоціації наголошують, що це прямо впливає не лише на Україну, питання ведення бізнесу в країні та українські ланцюги постачання, але і на ланцюги постачання та економіку країн ЄС.

"Так, з одного боку, для України це безпосередньо прямі втрати, що складають сотні тисяч євро на місяць, причина для зміни маршрутів, причина можливого дублювання відділень бізнесів в інших країнах, тощо.

З іншого ж боку, це є і прямими втратами країн ЄС. Адже значна кількість перевезень, що затримуються у пунктах перетину - це вантажі, що прямують до низки країн ЄС (транзитом через Республіку Польща). Це, зокрема, вантажі виробничих підприємств з європейськими інвестиціями, які здійснюють операції з переробки тих же європейських товарів на території України. А ситуація на кордоні може провокувати зриви поставок до партнерів, збої виробництв у Польщі або і взагалі часткову зупинку виробництв. Адже все ж економіка України і країн ЄС, зокрема Польщі, вкрай взаємопов'язані між собою", - йдеться у повідомленні. 

Враховуючи цю ситуацію, деякі компанії з України вже звернулись до своїх європейських офісів, аби піднімати це питання на рівні урядів відповідних країн, на європейському рівні, зокрема Ради Європи, адже впливу зазнає як український, так і європейський бізнес.

Окремо зазначається, що така ситуація на митниці підриває можливість застосування Угоди між Україною та ЄС про перевезення вантажів автомобільним транспортом, а також Регламенту Європейського Парламенту та Ради № 2022/870 про тимчасові заходи з лібералізації торгівлі. А за неможливості в розумний термін здійснити перевезення чи доставку вантажу, лібералізація перевезень та зниження мит перестають виконувати місію, задля якої їх було запроваджено.

У ЄБА підкреслюють, що бізнес, який працює в Україні вкрай цінує всі заходи та зусилля, які було зроблено задля підтримання України, економічного фронту, важливі зміни в логістичних ланцюгах поставок товарів, тощо. Водночас, вкрай важливо і надалі спрацювати спільно та злагоджено, адже, як показує практика, це лише створює додаткову додану вартість - і для продукції, і для розвитку бізнесу та економік країн в цілому. А Україна може допомогти створити цю додану вартість, про що свідчить статистика.

Тому Європейська Бізнес Асоціація звертається до Ради Європи, а також до українських та польських державних структур, зокрема, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства фінансів України, Державної митної служби та Державної прикордонної служби України і відповідних урядових адміністрацій з польської сторони та інших держав ЄС із закликом налагодити комунікацію та взаємодію, аби врегулювати питання черг з вантажних перевезень на кордонах, оскільки це впливає на всю економіку країн ЄС.

Крім того, в тому числі, і українській стороні варто попрацювати над тим, щоб доопрацювати функціонал нещодавно запущеної Е-черги з метою пріоритетного пропуску вантажів оформлених в режим спільного транзиту.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини