Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємці просять владу відтермінувати підвищення податків на пальне

Реклама

Спілка українських підприємців закликає Кабінет Міністрів відстрочити терміни підвищення ставок податку на додану вартість та акцизів на пальне та відмовитись від їх підвищення з 1 липня. Про це повідомляється на сайті СУП.

На думку Спілки таке рішення є несвоєчасним, не має економічно виправданого ефекту, збільшить собівартість продукції українських виробників та витрати громадян, які підтримують економіку України.

Зазначається, що орієнтовна вартість пального зросте: А95 - на 12 грн за літр, дизель - на 8 грн за літр, газ - на 3 грн. Це навантаження відчують всі виробники та мікро-бізнес, орієнтований на експорт, адже логістичні компанії вимушені будуть підняти ціни на доставку, яка в умовах закритого неба відбувається тільки автотранспортом. Збільшення ПДВ з 7% до 20% та акцизу призведе до додаткових надходжень до бюджету на 8 млрд. грн на місяць, а прямі та непрямі втрати платників податків та споживачів товарів та послуг складуть понад 10 млрд. грн на місяць.

Крім того, у ціну будь-якого продукту закладена вартість енергоносіїв, зокрема, палива. Найбільше така вартість закладена в продуктах харчування, тому підвищення цін на паливо призведе до очікуваного збільшення вартості продуктів щонайменше на 15-20 %.

Підвищення цін на продукти харчування та падіння купівельної спроможності населення призведе до суттєвого скорочення витрат населення на все, що не є товарами першої необхідності. І бізнес постраждає ще і через зменшення попиту на товари та послуги, що, в свою чергу, призведе до скорочень робочих місць та зростання рівня безробіття.

Підвищення ПДВ та акцизів може призвести до збільшення частки нелегального тіньового ринку нафтопродуктів, а бажане наповнення бюджету за рахунок підвищення податків на паливо буде відбуватись лише в короткій та середньостроковій перспективі.

Бізнес-спільнота звертає увагу, що за даними Ukraine Economic Outlook при збереженні 7% ставки ПДВ та вирівнюванні акцизних ставок на бензин, ДП та СПБТ (газ) до €180/тис. л. сума нарахованих податків на ринку пального становитиме близько 86 млрд грн - стільки ж, скільки і при довоєнних акцизах та ПДВ на рівні 20%. Проте рівень ефективних надходжень при збереженні ПДВ на рівні 7% складе 66 млрд грн, що на 40% більше ніж при підвищенні ПДВ до 20%. Розмір тіньового ринку в такому разі становитиме приблизно 4,6 млрд грн з перспективою повного зникнення сегменту «ПДВ скруток» проти 7,5 млрд грн з перспективою подальшого зростання.

Лист с аргументами на користь відтермінування підвищення з 1 липня поточного року ставок ПДВ та акцизів СУП направила голові комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцеву та Міністру фінансів Сергію Марченку.

Підприємство здійснює обіг підакцизних товарів? Уся інформація знайдеться в LIGA360. Основні документи, ліцензування та дозволи, облік і податки - переходь у потрібний розділ в один клік. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини