Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності новий порядок надання відомостей з ЄДР

Реклама

02 червня 2023 року набув чинності наказ Міністерства юстиції від 05 травня 2023 року № 1692/5 «Про затвердження Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Цей Порядок встановлює умови, підстави та процедуру надання відомостей з ЄДР, перелік додаткових відомостей, до яких надається безоплатний доступ, форму та зміст виписки, витягу з ЄДР, а також права та обов'язки суб'єктів, що є учасниками зазначеної процедури.

Згідно з Порядком, відомості з ЄДР надаються у паперовій або електронній формі (крім передбачених випадків), що мають однакову юридичну силу, за допомогою програмного забезпечення та містять обов'язкове посилання на ЄДР.

Пошук відомостей в ЄДР здійснюється за такими ідентифікаторами:

  • щодо юридичної особи - ідентифікаційний код в ЄДР; керівник або інша особа, яка може вчиняти дії від імені юридичної особи; засновник (учасник); кінцевий бенефіціарний власник;

  • щодо відокремленого підрозділу юридичної особи - найменування та/або ідентифікаційний код;

  • щодо фізичної особи - підприємця - прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) та/або реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);

  • щодо громадського формування, що не має статусу юридичної особи, - найменування та його вид (громадське об'єднання, структурне утворення політичної партії, постійно діючий третейський суд, відокремлений підрозділ іноземної неурядової організації, представництво, філія іноземної благодійної організації).

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Дізнайтеся як мінімізувати ризики для бізнесу, замовивши презентацію.

Для отримання відомостей з ЄДР у паперовій формі особа, яка бажає отримати такі відомості, звертається до будь-якого суб'єкта державної реєстрації (крім Міністерства юстиції, його територіального органу), нотаріуса.

У разі коли заявник бажає отримати документи, що містяться в реєстраційній справі в паперовій формі, він звертається до суб'єкта державної реєстрації, що відповідно до закону уповноважений зберігати реєстраційну справу у паперовій формі.

У разі коли заявник бажає отримати виписку з ЄДР для проставлення апостиля, він звертається до територіального органу Міністерства юстиції.

Відомості з ЄДР в електронній формі через портал електронних сервісів або через Портал Дія, а також з використанням сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу ЄДР на підставі договору, укладеного з технічним адміністратором цього реєстру, надаються заявнику, ідентифікованому з використанням засобів електронної ідентифікації із середнім або високим рівнем довіри після справляння плати.

Безоплатний доступ до відомостей з ЄДР в електронній формі через портал електронних сервісів або через Портал Дія надається заявнику, ідентифікованому з використанням засобів електронної ідентифікації із середнім або високим рівнем довіри.

Слід зазначити, що згідно з наказом, до доопрацювання програмного забезпечення ЄДР надання відомостей з цього реєстру буде здійснюватися у такому порядку:

  • формування запитів на отримання відомостей з ЄДР здійснюється програмним забезпеченням вказаного реєстру без їх друку і проставлення підпису особами, що звернулися за отриманням таких відомостей;

  • запити на отримання документів, що містяться в реєстраційній справі громадського формування, відомості про яке містяться виключно в Єдиному реєстрі громадських формувань чи в Реєстрі громадських об'єднань, подаються в довільній формі з обов'язковим зазначенням відомостей, передбачених Порядком, з проставленням підпису особами, що звернулися за отриманням таких відомостей;

  • надання відомостей з ЄДР здійснюється за допомогою діючого програмного забезпечення вказаного реєстру;

  • надання документів, що містяться в реєстраційній справі юридичної особи, ФОП чи громадського формування, що не має статусу юридичної особи, в паперовій формі, здійснюється без виготовлення їх сканованих копій та долучення до відповідної реєстраційної справи в електронній формі.

До наповнення ЄДР відомостями, що містяться в Єдиному реєстрі громадських формувань та Реєстрі громадських об'єднань:

  • надання відомостей з ЄДР здійснюється щодо громадських формувань, що мають статус юридичної особи, відомості про які містяться в цьому реєстрі, в обсязі, передбаченому чинним програмним забезпеченням;

  • відомості щодо громадських формувань в обсязі, передбаченому чинним програмним забезпеченням Єдиного реєстру громадських формувань та Реєстру громадських об'єднань, надаються шляхом оприлюднення у формі відкритих даних та безоплатного доступу через вебсайт.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Business help від LIGA360. Забезпечте свою команду комфортними умовами роботи та доступом до потрібної інформації на пів року, за фіксованою ціною 10000 грн/міс. Замовте прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини