Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 8 червня діє Закон щодо спрощення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки

Реклама

8 червня набув чинності Закон від 02.05.2023 № 3065-IX, що вносить зміни до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки.

Цим Законом, зокрема передбачено, що перевірка відповідності набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним Земельним кодексом, не здійснюється при набутті у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

  • для ведення садівництва площею, що не перевищує 0,25 га;

  • для ведення особистого селянського господарства площею до 2 га, розташованих в межах населених пунктів.

Перед укладенням договору щодо переходу права власності на такі земельні ділянки їх набувач заявляє про дотримання вимог, визначених ЗК, шляхом подання нотаріусу, що посвідчує правочин, відповідної заяви.

Також документом визначено, що площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належать на праві спільної сумісної власності подружжю, враховується до загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення лише того з подружжя (колишнього подружжя), за ким зареєстровано право власності.

Крім того, Законом:

  • надано можливість передавати переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення лише на певний строк, а не безстроково, як має місце зараз;

  • розширено перелік осіб, яким заборонено набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення, в нього включені учасники (акціонери, члени) або кінцеві бенефіціарні власники юридичних осіб, до яких застосовано санкції;

  • встановлено, що у разі державної реєстрації набуття права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення за суб'єктом переважного права чи державної реєстрації припинення права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення одночасно проводиться державна реєстрація припинення переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, зареєстрованого в Державному реєстрі прав, без подання відповідної заяви заявником.

За матеріалами ВР.

Захисти нерухомість та землю компанії. Сервіс SMS-Маяк сповістить про незаконні реєстраційні дії щодо майна компанії. Замов за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини