Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада підтримала Закон про реструктуризацію споживчих кредитів для позичальників з тимчасово окупованих та прифронтових територій

Реклама

Верховна Рада на засіданні 10 червня підтримала проєкти щодо обов'язкової реструктуризації зобов'язань споживачів за споживчими кредитами, якщо місце постійного проживання позичальника - тимчасово окупована територія або зона бойових дій. Відповідні законопроєкти № 9051 та № 9052 прийнято в цілому.

Проєкти мають комплексно вирішити проблеми нарахування надмірних та непропорційно великих процентів за договорами про споживчий кредит у споживачів, місцем постійного проживання або покинутим місцем постійного проживання яких є територія, на якій ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупована рф територія.

На період воєнного стану і протягом 30 днів після нього буде запроваджено механізм обов'язкової реструктуризації. Він діятиме за таких умов:

  • якщо державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача та членів його сім'ї;

  • якщо споживач є батьком чи матір'ю багатодітної сім'ї, які отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг;

  • якщо споживач або член його сім'ї є особою з інвалідністю внаслідок війни і сукупний розмір доходу споживача та членів його сім'ї не перевищує двох мінімальних заробітних плат.

Позичальники повинні постійно проживати або виїхати з території, на якій ведуться (велися) бойові дії чи ТОТ, не мати простроченої заборгованості станом на 23 лютого 2022 року.

Також встановлено заборону вимагати прострочену заборгованість кредитору та колекторській компанії на період воєнного стану і протягом 30 днів після його закінчення. Крім того, доходи позичальників, отримані внаслідок проведеної реструктуризації, звільняються від оподаткування.

Де керівнику шукати інформацію для ухвалення рішень? На платформі LIGA360. Алгоритми дій для бізнесу, перевірка контрагентів та контроль репутації. Замовляй безкоштовний тест-драйв за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини