Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна може повністю легалізувати криптовалюти

Реклама

НКЦПФР завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптоактивів та зміни до Закону «Про віртуальні активи». Докладніше про ці документи розповіли Forbes.

Законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня. Очікується, що закон ухвалять у вересні, а запрацює він вже з наступного року.

Оновлене законодавство про віртуальні активи матиме такі ключові позиції:

  • регуляторами ринку виступатимуть НБУ і НКЦПФР;

  • за видами віртуальні активи розподілятимуться на три категорії: токени електронних грошей, токени з прив'язкою до активів, інші віртуальні активи;

  • для випуску токенів із прив'язкою до активів на торгах емітент має бути авторизованою у НКЦПФР юридичною особою. Для авторизації потрібно оформити білу книгу (проспект емісії);

  • ставка оподаткування - 18% з інвестиційного прибутку та військовий збір 1,5%.

Умова для сплати податку - якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестактивами має позитивне значення, а отримані внаслідок цих операцій віртуальні активи перебувають у власності платника до 365 днів.

Концепцію оподаткування створено за прикладом моделей західних країн. «Якщо віртуальний актив куплено за 10 000 грн, а продано за 11 000 грн, то оподатковується різниця - 1000 грн», - пояснює член НКЦПФР Юрій Бойко

Текст законопроєкту було напрацьовано спільно з компанією Ernst and Young та фінансовим комітетом Верховної Ради України. Для розробки документу до Консультаційної Ради увійшли також криптобіржі Kuna, WhiteBIT, Binance.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини