Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді пропонують штрафувати банки та обмінники за відмову приймати стару та потерту валюту

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 9404, яким пропонується ввести адміністративну відповідальність за незаконні відмову або обмеження у здійсненні операцій з купівлі готівкової іноземної валюти.

У пояснювальній записці до нього зазначається, що останнім часом переважна більшість банків, фінансових установ відмовляє громадянам у здійсненні готівкових валютних операцій або створює штучні перепони під час операцій з купівлі/продажу іноземної валюти, під приводом «зношеності» банкнот».

В свою чергу положення статті 162-1 КУпАП не передбачають адміністративної відповідальності посадових осіб уповноважених установ у випадку порушення ними вимог валютного законодавства, в тому числі порядку здійснення валютних операції, що в свою чергу сприяє вчиненню таких порушень.

Законопроєктом № 9404 стаття 162-1 КУпАП доповнюється новою частиною першою, яка буде передбачати адміністративну відповідальність посадових осіб уповноважених установ у випадку незаконної відмови або встановлення незаконних обмежень у здійсненні операцій з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти. Штраф за дане правопорушення пропонується встановити у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 - 17000 грн).

На думку ініціаторів законопроєкту, його прийняття сприятиме забезпеченню фінансової безпеки та дотримання посадовими особами уповноважених установ (банки, небанківські фінансові установи та оператори поштового зв'язку, які отримали ліцензію НБУ) встановленого порядку здійснення валютних операцій з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти.

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини