Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Нафтогаз" розпочав примусове стягнення з росії $ 5 млрд компенсації за втрачені активи в Криму

Реклама

НАК «Нафтогаз України» та ще п'ять компаній Групи Нафтогаз подали клопотання до Окружного суду США Округу Колумбія про підтвердження рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, яке зобов'язало росію сплатити $5 млрд (включно з відсотками) компенсації за збитки та втрачене майно Нафтогазу в Криму. Про це повідомляє пресслужба групи Нафтогаз.

У компанії пояснили, що таке клопотання стало можливим у зв'язку із тим, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, Нафтогаз має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи російської федерації», - зазначено у повідомленні.

«Оскільки росія добровільно не сплатила Нафтогазу кошти, передбачені рішенням арбітражу, ми маємо намір використати всі доступні механізми для стягнення цих коштів. Зараз ми працюємо над цим у Сполучених Штатах та інших цільових юрисдикціях», - зазначив керівник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Відповідно до законодавства США, підтвердження арбітражного рішення є обов'язковим, якщо суд не встановить, що існує одна з обмежених підстав для відмови або відстрочки визнання чи виконання арбітражного рішення, передбачених Нью-Йоркською конвенцією.

При цьому відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення, продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за рішенням суду.

Нагадуємо, у квітні 2023 року Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов'язав російську федерацію сплатити 5 млрд доларів компенсації НАК «Нафтогаз України» за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи "Нафтогаз".

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

LIGA360 - на підтримку українського бізнесу. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 10000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів для роботи. Деталі акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини