Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ знову зобов'язав банки перевіряти заставне майно

Реклама

Нацбанк продовжує поступове відновлення дії призупинених з початку запровадження воєнного стану вимог Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями. Відповідні зміни передбачені постановою правління НБУ від 23 червня 2023 року № 83, яка набуло чинності з 24 червня.

Зокрема, відновлюються вимоги щодо здійснення банками періодичної переоцінки та перевірки наявності та стану майна, отриманого в заставу.

Так, з 31 липня 2023 відновлюється відлік строків для проведення перевірки наявності та стану майна, отриманого в заставу. Відновлення відліку здійснюватиметься поступово і не поширюватиметься на майно на територіях, де ведуться бойові дії, на тимчасово окупованих територіях або, якщо за судженням банку здійснення такої перевірки несе загрозу безпеці життю та здоров'ю перевіряючих.

Статус території, на якій знаходиться застава, визначатиметься згідно з Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Відновлення відліку строків для проведення переоцінки застави передбачено з 31 серпня 2023 року та не залежить від статусу території, на якій знаходиться застава. Такий відлік стосується об'єктів, які приймаються банками до розрахунку кредитного ризику, і забезпечить узгодженість підходів до оцінки кредитного ризику за пруденційними підходами та МСФЗ.

Також уточнено окремі вимоги щодо зберігання банками на кореспондентських рахунках коштів у зв'язку із застосуванням спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону "Про санкції".

Крім того, розширено перелік активних операцій з пов'язаними з банком особами, на які не поширюється заборона, встановлена від початку запровадження в Україні воєнного стану. Такий перелік доповнено операціями з надання забезпечених гарантій на внутрішньому ринку України та гарантій на підставі контргарантій материнських банків.

За матеріалами НБУ.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об'єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини