Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні лише 11,7 мільйона людей є економічно активними

Реклама

В Україні економічно активними є близько 11,7 млн українців, з яких працюють орієнтовно до 9,3 млн. Ще майже 2,7 млн є безробітними. Такі дані оприлюднили експерти Українського інституту майбутнього (UIF) під час презентації Прогнозу економіки України на 2023-2024 роки, повідомляє Укрінформ.

Так, за підрахунками UIF, наразі в Україні є близько 28,5 млн людей. Серед них 16,8 мільйона є економічно неактивним населенням. Це пенсіонери, діти. Економічно активними є приблизно 11,7 мільйона, але реально з них працюють лише 9-9,3 мільйона.

«Якщо від цієї цифри відняти ще бюджетників, то залишається 6-7 мільйонів людей, які, по суті, є тією «упряжкою», яка везе на собі всю економіку», - зазначила експертка економічних програм UIF Яна Лаврик.

За її словами, ситуація надалі може погіршуватися. Якщо населення продовжить і далі емігрувати, не буде кому створювати ВВП в Україні, сплачувати податки, а відтак - країна неспроможна буде не лише обслуговувати бюджет, а й виконувати соціальні зобов'язання.

«Дефіцит трудових ресурсів призведе до підвищення податків, бо це природньо: якщо на одну працюючу людину припадатиме дві непрацюючих, щоб їх забезпечити, доведеться посилювати податкове навантаження. Відтак, звідси матимемо фіскалізацію економіки», - наголосила Яна Лаврик.

Тому, на думку експертки, міграційна політика України, а саме питання повернення українців з-за кордону та залучення нових мігрантів, має стати для уряду пріоритетом номер один, оскільки це буквально є питанням виживання нації.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Працювати в команді - вигідно як ніколи. Саме зараз ви можете замовити до 10 рішень LIGA360 всього за 10000 грн/міс. Отримайте фіксовану ціну за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини