Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес просить підтримати законопроєкт щодо детінізації ринку вживаних авто

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація просить підтримати законопроєкт № 9083 щодо дерегуляції процедури реєстрації торговельними організаціями вживаних автомобілів та детінізації ринку торгівлі вживаними автомобілями. Про це повідомляється на сайті ЄБА.

В Асоціації зазначають, що процедура купівлі-продажу вживаного автомобіля через вказані торговельні організації є досить складною, що обумовлює ситуацію, при якій значну частку перепродажів вживаних автомобілів здійснюють авто-бізнесмени, які офіційно на облік у Головному сервісному центрі МВС не стають, здійснюючи перепродаж вживаних автомобілів через «тіньові» схеми, наприклад, продаж через довіреність від продавця на третю особу, як комісійний продаж з мінімальною комісійною винагородою, тощо.

«У результаті, держава недоотримує мільйони гривень податкових надходжень, які, особливо зараз, були б вкрай важливими для країни», - наголошується у заяві.

На думку бізнес-спільноти, законопроєкт №9083 покликаний вирішити цю проблему.

Ним пропонується замість перереєстрації транспортного засобу з продавця на суб'єкт господарювання передбачити, що власник сам попередньо знімає з реєстрації транспортний засіб до передачі суб'єкту господарювання для подальшого продажу. Крім того, перереєстрація транспортного засобу з суб'єкта господарювання на кінцевого клієнта перетвориться в державну реєстрацію транспортного засобу, від чого вартість наданої при цьому адміністративної послуги не зміниться.

Впровадження цих норм не потребує фінансування з державного та місцевого бюджетів. Крім того, дані новації не призведуть до зменшення доходів бюджету. Більше того, це допоможе детінізувати ринок і з кожного проданого вживаного автомобіля бюджет буде отримувати додаткові надходження.

Для прикладу, представники бізнесу порахували, скільки державний бюджет отримає від проданого вживаного авто на суму 600 тис грн і виявили, що надходження будуть становити 19 800 грн. Тобто навіть кілька сотень автомобілів принесуть до бюджету мільйони гривень податків.

Тому Європейська Бізнес Асоціація просить Мінфін та профільний Комітет ВРУ підтримати прийняття законопроєкту № 9083.

На думку Асоціації, це слугуватиме реальним підтвердженням прагнення держави до боротьби із тінню в країні, яка, на жаль, по різним підрахункам все ж не зменшується та, залежно від індустрії складає до 30% та більше відсотки.

Усі ситуації й алгоритми дій для бізнесу - на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові описи дій, думки експертів, галузева аналітика. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини