Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Полтаватеплоенерго" планує реалізувати проєкт із перетворення відходів на електроенергію вартістю 100-300 млн євро Новини компаній

Реклама

КП "Полтаватеплоенерго" планує реалізувати проєкт еколого-енергетичної переробки сміття, який передбачає спалювання твердих побутових відходів для виробництва тепла та електроенергії. Про це заявив радник директора підприємства Євген Палєнка, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

"Цей проєкт був ініційований керівництвом підприємства ще до війни, тому що в Полтаві є величезна проблема сміттєзвалищ, це фактично катастрофа для міста. Ідея генерації тепла та е/е зі сміття дуже природна. Водночас розв'язуємо екологічні питання, а також виробництва тепла, гарячої води та е/е за тарифами, прогнозованими на 10-15-20 років уперед", - зазначив представник підприємства.

За його словами, це також сприятиме зменшенню залежності громади від природного газу та підвищення ціни на нього.

Палєнка додав, що наразі тарифи формуються на місцевому рівні, і за наявності заводу з перетворення сміття на енергію місцева влада може балансувати між тарифом на збирання та утилізацію цього сміття і тарифами на теплову енергію та гарячу воду. Це дає місцевій владі, громаді ще більше фінансової гнучкості.

Також на цьому етапі відпрацьовується передпроєктна документація та прораховується економіка проєкту, який може коштувати від EUR100 до 300 млн залежно від задіяних технологій та інших показників.

При цьому він наголосив, що підприємство розраховує реалізувати проєкт за рахунок кредитних і грантових коштів МФО, а також, можливо, частково місцевого бюджету.

За попередніми розрахунками, потужність майбутнього підприємства з еколого-енергетичної переробки сміття становить 150-200 тис. тонн на рік. Це дасть змогу виробляти 172 ГВт-год теплової та 56 ГВт-год електричної енергії та забезпечувати теплом і е/е відповідно 35 тис. і 31 тис. домогосподарств.

Заміщення газу при цьому становитиме 25-39 млн куб. м на рік.

На реалізацію проєкту, за підрахунками "Полтаватеплоенерго", необхідно до 5 років, а термін його експлуатації перевищує 25 років.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини