Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк оприлюднив Стратегію пом’якшення валютних обмежень

Реклама

Національний банк України оприлюднив публічну версію Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.  

Впровадження Стратегії здійснюватиметься поступово, лише за формування стійких передумов та після належного аналізу потенційного впливу, а також ефективності попередніх кроків.

Упровадження Стратегії визначатиметься не часовими межами, а формуванням відповідних макроекономічних передумов, зокрема: інфляції, рівня міжнародних резервів, процентних ставок та параметрів фінансової стабільності.

Ключові характеристики трьох напрямів Стратегії:

1. Пом'якшення валютних обмежень. Дорожня карта передбачає такі етапи з відповідним фокусом:

І етап - мінімізація множинності обмінних курсів, лібералізація торгових операцій та сприяння новим кредитам та інвестиціям;

ІІ етап - лібералізація торгового фінансування, управління валютними ризиками банків, можливість репатріації відсотків за “старими” борговими зобов'язаннями та інвестиціями;

ІІІ етап - можливість виплат за кредитами та інвестиціями, лібералізація операцій населення та операцій з деривативами, можливість кредитування нерезидентів та інвестицій за кордон.

Дорожня карта відображає такі пріоритети:

  • пом'якшення обмежень за операціями, пов'язаними з рухом товарів та послуг, відносно пом'якшення обмежень за операціями, пов'язаними з потоками капіталу;

  • пом'якшення обмежень за операціями з власною іноземною валютою відносно операцій за рахунок купленої іноземної валюти.

2. Перехід до більшої гнучкості обмінного курсу. Збільшення курсової гнучкості відбуватиметься поступово. На перших етапах важливо зберегти максимальну курсову стабільність для мінімізації початкового шоку для очікувань з огляду на відхід Нацбанку від зобов'язання щодо фіксації курсу. Для цього НБУ зберігатиме достатньо жорсткі монетарні умови, що підтримуватиме привабливість гривневих активів з метою уникнення неконтрольованого посилення тиску на валютний ринок.

Крім того, формуванню передумов для переходу до більшої гнучкості обмінного курсу сприятиме поступове пом'якшення окремих валютних обмежень. Водночас збереження інших валютних обмежень і надалі підтримуватиме курсову стійкість. Так, однією з критично важливих передумов переходу до більшої курсової гнучкості є мінімізація множинності обмінних курсів, що сприятиме збереженню контролю за курсовими очікуваннями.

3. Повернення до інфляційного таргетування. Облікова ставка залишатиметься в достатній мірі додатною в реальному вимірі протягом періоду повернення до інфляційного таргетування для збереження привабливості гривні як інструменту для заощаджень, зменшення попиту на іноземну валюту, а відповідно - зниження тиску на курс та міжнародні резерви.

Для посилення монетарної трансмісії та забезпечення належної привабливості гривневих інструментів Національний банк також здійснюватиме відповідне коригування операційного дизайну монетарної політики, а також застосовуватиме інші заходи, у тому числі з ефективного управління структурною позицією ліквідності банківської системи.

Національний банк планує здійснити поступову нормалізацію операційного дизайну монетарної політики шляхом відновлення проведення основної операції (з розміщення двотижневих депозитних сертифікатів Національного банку) за обліковою ставкою. Кінцевим етапом нормалізації операційного дизайну монетарної політики буде повернення симетричного коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу навколо облікової ставки. За базового сценарію нормалізація операційного дизайну монетарної політики буде синхронізована з циклом зниження облікової ставки.

На наступному етапі змін у монетарному режимі інфляція підхопить роль номінального якоря. Облікова ставка поступово відновлюватиме свій статус основного монетарного інструменту в міру повернення її визначального впливу на стан грошово-кредитного ринку.

На завершальному етапі Національний банк прагне, як тільки дозволять умови, у кінцевому підсумку повернутися до режиму плаваючого обмінного курсу, що діяв до повномасштабної війни. Для цього Національний банк скоригує механізм здійснення валютних інтервенцій з урахуванням завдань та принципів, закріплених у Стратегії валютних інтервенцій Національного банку України. Також передбачається відновлення заборони на емісійне фінансування державного бюджету Національним банком.

Повернення до інфляційного таргетування потребуватиме поступового згортання неконвенційних заходів у сфері процентної та валютно-курсової політики, запроваджених з початку повномасштабної війни. Повернення до інфляційного таргетування відбуватиметься поступово в тісному взаємозв'язку з етапністю пом'якшення валютних обмежень та переходу до більшої гнучкості обмінного курсу за умов поліпшення інфляційних очікувань.

Національний банк прагнутиме повернутися до повноцінного інфляційного таргетування за формування належних передумов для переходу до плаваючого обмінного курсу та якщо такий перехід згідно з оновленим макроекономічним прогнозом дасть змогу привести інфляцію до цілі на горизонті монетарної політики (9?18 місяців).

Захистіть свій бізнес з LIGA360. Отримайте повноту інформації для ухвалення управлінських рішень, контролюйте зміни в режимі реального часу на дашборді керівника. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини