Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Євродепутати закликають схвалити приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони до кінця року

Реклама

Болгарія та Румунія повинні бути в Шенгені до кінця 2023 року, заявляє Європейський парламент.

У резолюції, прийнятій у середу парламент підкреслює, що обидві країни вже виконали необхідні вимоги для вступу до Шенгену. Депутати Європарламенту шкодують про рішення Ради від 8 грудня 2022 року відмовити їм у членстві «без надання будь-якого правового обґрунтування щодо критеріїв вступу». 

Парламентарі вважають, що більша Шенгенська зона без прикордонного контролю зробила б ЄС сильнішим, зазначивши, що всі країни-члени мають право приєднатися до Шенгену, коли вони будуть готові.

На думку парламенту, той факт, що Румунія та Болгарія все ще знаходяться поза зоною безвізового режиму, обтяжує бізнес і населення двох країн соціально та економічно. Громадяни Болгарії та Румунії піддаються дискримінації, оскільки вони стикаються з затримками, бюрократичними труднощами та додатковими витратами під час поїздок або ведення бізнесу за кордоном порівняно з їхніми колегами в Шенгенської зоні.

Євродепутати відзначають, що затримки на перетині кордону, з якими стикаються румуни та болгари, можуть тривати від кількох годин до навіть днів (порівняно з 10 хвилинами без перевірки на внутрішньому кордоні), що також погіршує умови роботи водіїв вантажівок.

Резолюція закликає оцінити альтернативні витрати та шкоду навколишньому середовищу, яку Румунія та Болгарія зазнали з червня 2011 року через «необґрунтовану відмову» у членстві в Шенгені, і закликає їх проаналізувати варіанти фінансової компенсації. Депутати Європарламенту зазначають, що нинішня ситуація «інструменталізована антиєвропейською пропагандою, включаючи російську пропаганду», і «підриває здатність ЄС просувати свої цінності та належне управління в третіх країнах».

Наразі всі країни-члени ЄС, крім Болгарії, Кіпру, Ірландії та Румунії, є частиною Шенгенської зони вільного пересування, до якої також входять країни, що не входять до ЄС, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Ліхтенштейн.

Зазначимо, що в країнах, які не входять до зони Шенгену, термін перебування українців з туристичною метою не враховується при підрахунку безвізового періоду в 90 днів в рамках Шенгену, а правило 90/180 днів працює для кожної держави окремо.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини