Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес вперше з початку війни оптимістично оцінив перспективи свого розвитку - НБУ

Реклама

Бізнес, незважаючи на активні бойові дії, вперше з початку повномасштабної війни очікує зростання ділової активності в наступні 12 місяців. Про це свідчать результати опитування керівників компаній у ІІ кварталі 2023 року, повідомили в НБУ.

На тлі відновлення енергосистеми, поступового пожвавлення внутрішнього попиту та зміцнення курсу гривні респонденти очікують зростання обсягів виробництва товарів та послуг, а також позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. Одночасно поліпшилися інфляційні та курсові очікування.

У наступні 12 місяців очікується:

  • зростання обсягів виробництва товарів та послуг: баланс відповідей - 17.0% (у І кварталі 2023 року - “мінус” 16.7%);

  • суттєво нижча інфляція - зростання споживчих цін на 15.7% (у попередньому кварталі - 20.7%);

  • подальше послаблення девальваційних процесів - середнє значення обмінного курсу - 40.43 грн/дол. США (у І кварталі 2023 року - 42.18 грн/дол. США);

  • пожвавлення ділової активності: індекс ділових очікувань (ІДО) - 104.5% (у попередньому кварталі - 91.2%).

Зростання відбулося за рахунок позитивних очікувань щодо фінансовоекономічного стану власних підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

Одночасно суттєво пом'якшилися негативні оцінки щодо інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт і кількості працівників. Очікування підприємств щодо потреби в позикових коштах найближчим часом знизилися. Натомість підвищились оцінки щодо жорсткості умов доступу до банківських кредитів. Головними стримуючими чинниками залучення кредитних ресурсів респонденти продовжують називати зависокі кредитні ставки, наявність інших джерел фінансування та надмірні вимоги до застави.

Домінуючим чинником, що стримує розвиток підприємств, залишаються воєнні дії та їх наслідки. Помітно послабився вплив чинника “занадто високі ціни на енергоносії”.

Також респонденти суттєво послабили свої прогнози щодо скорочення кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців: баланс відповідей - "мінус" 3.8% (у І кварталі - "мінус" 16.4%). Підприємства транспорту і зв'язку та переробної промисловості найбільше пом'якшили негативні оцінки, водночас респонденти будівельних, торговельних підприємств, а також підприємств інших видів діяльності очікують збільшення кількості працівників.

Учасники опитування очікують зростання майбутніх витрат на оплату праці одного найманого працівника: баланс відповідей - 44.6% порівняно з 35.3% у І кварталі. 

Деталі за посиланням

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини