Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Державні сільськогосподарські землі будуть здавати в оренду через Prozorro

Реклама

Верховна Рада схвалила в цілому проєкт № 7588 щодо управління землями державних підприємств, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.
"В тому числі тут нарешті урегульоване питання земель аграрної академії наук і інших державних земель, які тепер будуть прозоро здавати у оренду на Prozorro.Продажі", - зазначив нардеп.

Аграрії також підтримують цей проєкт. Громадська спілка "Всеукраїнська Аграрна Рада" зазначає, що вказаний проєкт є вкрай важливим для аграрної галузі і направлений на підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення суб'єктами державного сектору економіки.

Ним передбачається скасування права постійного користування землями с/г призначення для державних підприємств. Натомість такі підприємства повинні здійснити перетворення в акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків часток у статутному капіталі яких належать державі. Після такого перетворення, ці підприємства отримають відповідні державні землі с/г призначення в оренду терміном до 50 років по ставці 12% нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Ці новостворені державні АТ та ТОВ отримають право подальшої передачі таких с/г земель в суборенду сільськогосподарським товаровиробникам через земельні торги на строк не більше 14 років, а для земельних ділянок, переданих в суборенду для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду), - більше 25 років.

Також ВАР вітає врахування Аграрним комітетом ВРУ пропозицій щодо встановлення в законопроекті запобіжника проти незаконного відчуження державних с/г земель шляхом приватизації відповідних товариств.

Як аграрному бізнесу захиститися від рейдерства? За допомогою рішення LIGA360. Контролюйте будь-які незаконні дії щодо вашої землі та інші ризиковані чинники для вашого підприємства. Замовте демо доступ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини