Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні будуть боротися з незаконним рибальством та експортом рибної продукції

Реклама

У Раді зареєстрували проєкт Закону про забезпечення простежуваності водних біоресурсів та/або продукції, виробленої з водних біоресурсів (№ 9545), а також проєкт змін до КпАП щодо встановлення відповідальності у сфері простежуваності водних біоресурсів та/або продукції з них (№ 9546).

Ці урядові законопроєкти розроблено для створення прозорих механізмів забезпечення простежуваності шляхом впровадження електронної системи простежуваності походження водних біоресурсів та продукції, виробленої з них.

Запровадження електронної системи та боротьба з незаконним, непідзвітним та нерегульованим рибальством забезпечить збільшення економічного потенціалу, а також сприятиме гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу.

Крім того, проектом передбачено впровадження в національне законодавство:

  • сертифіката походження водних біоресурсів (Certificate of Origin),

  • сертифіката вилову водних біоресурсів (Catch Certificate),

  • сертифіката реекспорту водних біоресурсів (Re-export Certificate),

  • свідоцтво про переробку простежуваних водних біоресурсів та/або продукції з них.

Наявність таких документів буде обов'язковою для митного оформлення простежуваних водних біоресурсів та/або продукції з них під час здійснення експортно-імпортних операцій та реекспорту.

Також пропонується доповнити КУпАП статтею 1073, якою встановити відповідальність у сфері простежуваності водних біоресурсів та/або продукції з них, зокрема за несвоєчасне внесення інформації/відомостей до електронної системи щодо операцій з простежуваними водними біоресурсами та/або продукцією виробленою з водних біоресурсів під час здійснення промислового рибальства, дослідного вилову та діяльності спеціального товарного рибного господарства (крім транспортування та продажу (реалізації), а також щодо операцій з простежуваними водними біоресурсами та/або продукцією виробленою з водних біоресурсів під час здійснення аквакультури (крім транспортування та продажу (реалізації) -

тягне за собою накладення на операторів простежуваності штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн).

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини