Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

В Україні спростили управління багатоквартирними будинками: Президент підписав Закон

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом Закон щодо спрощення управління багатоквартирними будинками (законопроєкт № 7029). Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

За її словами, цей Закон разом із підзаконними актами суттєво спростить процес створення ОСББ, зробить процес управління багатоквартирним будинком прозорішим та ефективнішим, а також зменшить витрати на операційну діяльність.

«Наразі багато власників житла знаходяться або поза межами України, або переїхали до інших регіонів і фізично не можуть брати участь в ухвалені рішень, які стосуються багатоквартирного будинку. Окрім незручностей це гальмує відновлення житлового фонду після спричинених російською агресією руйнувань. Тож ми цю ситуацію виправили», - зазначила Олена Шуляк.

Згідно з новим законом отримати повідомлення про збори ОСББ, узяти в них участь та отримати інформацію про результати можна буде в смартфоні, перебуваючи у будь-якому місті України або поза її межами.

«Зараз власник житла в ОСББ зможе отримати інформацію про збори на електронну пошту або через інші цифрові сервіси, термін такого повідомлення скоротили з 14 до 10 днів. А взяти участь у зборах та проголосувати можна у форматі відеоконференції. Закон уніфікує голосування членів ОСББ листками опитування незалежно від того, голосували вони на зборах чи за допомогою письмового опитування в е-формі», - наголосила голова Комітету.

Вона додала, що для ухвалення рішення тепер достатньо 50%+1 голос замість двох третин, як вимагалося раніше.

Єдиний виняток з цього правила - це голосування мешканців за відключення від мереж централізованого постачання комунальних послуг. У цьому випадку треба набрати 75% +1 голос.

Крім того, закон збільшив час проведення опитування до 45 днів, оскыльки деякі будинки значно більші за інші і, відповідно, час для прийняття рішень може суттєво відрізнятися.

А ваша команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини