Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада підтримала спрощення господарської діяльності малих виноробень

Реклама

Верховна Рада на засіданні 9 серпня прийняла за основу проєкт № 9139 закону про виноград та продукти виноградарства, а також в цілому проєкт № 9030 щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Ухвалений за основу урядовий законопроєкт №9139 має привести норми галузевого законодавства про виноградорство у відповідність до вимог ЄС.

Метою проєкту є створення єдиної державної інформаційної системи “Виноградарсько-виноробний реєстр”, що включатиме відомості про:

  • виробників винограду;

  • виробників виноробної продукції;

  • виноградні ділянки;

  • обов'язкові декларації та інші дані про виноробну продукцію, передбачені цим Законом.

Докладніше про проєкт ми писали раніше

Ухвалений в цілому як закон проєкт № 9030 спрощує умови ведення господарської діяльності та зменшить податкове навантаження на малі виробництва виноробної продукції (до 10000 декалітрів за календарний рік).

Також Закон оптимізує вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції, процедуру звітності та дозволить розлив вина у металеві банки із харчового алюмінію, пояснив народний депутат Павло Фролов.

Малі виробництва виноробної продукції, які отримали ліцензію на виробництво алкогольних напоїв без додавання спирту та виробляють їх з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки самостійно вирощених/вироблених плодів, ягід, винограду, меду, мають право здійснювати оптову торгівлю зазначеними алкогольними напоями без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю.

Малі виробництва виноробної продукції, які виробляють їх з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки придбаних плодів, ягід, винограду, меду, за умови що придбані плоди, ягоди, виноград, мед мають виключно українське походження, здійснюють оптову торгівлю такими алкогольними напоями за наявності ліцензії на таку оптову торгівлю.

Річна плата за таку ліцензію - 30 тис. гривень.

Роздрібну торгівлю алкогольними напоями без додавання спирту (винами виноградними, винами плодово-ягідними, напоями медовими) таким виробництвам дозволено здійснювати без наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Для отримання ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) малі виробництва виноробної продукції подають в електронному вигляді до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронному вигляді заяву, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

Малі виробництва виноробної продукції, які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю алкогольними напоями без додавання спирту (винами виноградними, винами плодово-ягідними, напоями медовими) та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, подають до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України, щорічний звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) алкогольних напоїв за формою, встановленою цим органом, не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітнім роком.

Неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями передбачає штраф у розмірі 1020 гривень.

Також встановлено, що садіння виноградників малими виробництвами виноробної продукції дозволяється із застосуванням технічних сортів винограду, занесених до Державного реєстру сортів рослин України, придатних для поширення в Україні.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини