Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд підтвердив правомірність винесених податківцями повідомлень-рішень на 5,6 млн грн

Реклама

Визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків. Крім того господарська операція повинна бути підтверджена належним чином оформленими первинними документами, що відображають її реальність.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у постанові від 20.07.2023 у справі № 280/2815/19.

Суд касаційної інстанції підтримав позицію Головного управління ДПС у Запорізькій області з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати єдиного внеску, на підставі якої винесені податкові повідомлення-рішення на суму грошових зобов'язань 5,6 млн гривень.

Суд, зокрема, наголосив, що визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків. Вимога щодо реальних змін майнового стану платника податків як обов`язкова ознака господарської операції кореспондує з нормами ПК України.

Також КАС ВС зазначив, що витрати для цілей визначення фінансового результату до оподаткування податком на прибуток, а також податковий кредит для цілей визначення об`єкта оподаткування податком на додану вартість мають бути фактично здійснені та підтверджені належним чином оформленими первинними документами, що відображають реальність господарських операцій, які є підставою для формування податкового обліку платника податків. При цьому наявність формально оформлених (складених) первинних документів та/або сплати грошових коштів не може слугувати підставою для формування даних податкового обліку за відсутності факту придбання відповідного активу.

Враховуючи викладене, Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Головного управління ДПС у Запорізькій області, рішення судів попередніх інстанцій скасував, а справу направив на новий розгляд до суду першої інстанції.

За матеріалами ДПС.

Потрібно знайти судове рішення за НПА чи контекстом? LIGA360 має 35 смарт-фільтрів для пошуку справ. Аналізуй судову практику в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини