Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінкомпанії просять НБУ та Комітет ВР вирішити проблему з обміном зношеної іноземної валюти

Реклама

Асоціація фінансових компаній «Фінансовий омбудсман», яка представляє професійні інтереси небанківських фінансових установ, звернулася до Нацбанку та Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики з проханням вплинути на ситуацію, що склалася на ринку торгівлі іноземною валютою в готівковій формі. Про це повідомляється на сайті ФІНОМ.

Як зазначається, аналіз ситуації на ринку торгівлі готівковою валютою за останнє півріччя справді засвідчив появу перших кроків до її врегулювання, однак остаточно ситуація ще не вирішена.

Зокрема, в Асоціації нагадують, що для розширення пропозиції іноземної валюти, яка не має ознак значного пошкодження, Нацбанк надав змогу небанківським фінансовим установам знімати без обмежень за сумою національну та іноземну валюту з їхніх рахунків у банках для підкріплення готівкою своїх кас або кас відокремлених підрозділів. Відповідне рішення було затверджене постановою Правління НБУ № 88 від 30 червня 2023 року.

Проте, члени ФІНОМ стверджують, що більшість небанківських фінансових установ не мають на своїх рахунках у банках відповідних залишків іноземної валюти і працюють виключно в межах обсягу валюти, купленої/проданої у фізичних осіб. Накопичення в касах установ зношеної іноземної валюти, яку, категорично відмовляється купувати споживач, призводить до зменшення обсягу оборотних активів фінансових компаній.

При цьому чисельні звернення фінансових компаній до банків щодо укладання договорів інкасо, нажаль, «не призвело до позитивних результатів», кажуть в Асоціації.

Тому для вирішення проблеми на ринку торгівлі іноземною валютою в готівковій формі, пов'язаної з обігом зношеної іноземної валюти, Асоціація звернулася до Нацбанку та Комітету ВР з проханням розглянути наступні пропозиції:

  • визначити державний банк та встановити порядок приймання ним від небанківських фінансових установ валюти з ознаками зношеності;

  • надати можливість небанківським фінансовим установам проводити операції інкасо безпосередньо або за допомогою банківської установи в Україні з встановленням порядку проведення таких операцій;

  • дозволити пряму співпрацю небанківських фінансових установ з банками щодо купівлі-продажу іноземної валюти.

Також асоціація пропонує обговорити надані пропозиції за участю представників НБУ та валютного ринку.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Відкрийте бізнес-сезон з LIGA360. Замовте рішення для 10 користувачів - всього за 10 тисяч грн/міс. Встигніть до кінця серпня. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини