Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правила обігу ветеринарних лікарських засобів наблизили до законодавства ЄС

Реклама

Мінагрополітики наказом від 20.07.2023 № 1397 затвердило деякі нормативно-правові акти з питань обігу ветеринарних лікарських засобів. Наказ вводиться в дію одночасно з введенням в дію Закону України «Про ветеринарну медицину». Закон вводиться в дію через рік з дня припинення або скасування воєнного стану.

Документи затверджено, зокрема, на виконання  статті 64 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони та пункту 62 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов'язані з торгівлею" Угоди про асоціацію, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року N 228-р.

Затверджено Вимоги до кваліфікації кваліфікованої особи, відповідальної за виробництво та імпорт ветеринарних лікарських засобів, а також:

Вимоги до кваліфікації кваліфікованої особи застосовуються до осіб, відповідальних за виробництво та імпорт ветеринарних лікарських засобів. Оператор ринку ветеринарних препаратів укладає трудовий або цивільно-правовий договір лише з особами, які відповідають цим Вимогам.

Цивільно-правовий договір, укладений оператором ринку ветеринарних препаратів із кваліфікованою особою, повинен передбачати відповідальність такої особи за невиконання нею зобов'язань, необхідних для виконання вимог Закону.

Ветеринарний фармакологічний нагляд в Україні здійснюватиме Держпродспоживслужба, Національна установа України з ветеринарних препаратів та територіальні органи Держпродспоживслужби.

Власники реєстраційних посвідчень на ветеринарні лікарські засоби повинні запровадити та використовувати комплексну та ефективну систему управління якістю. Ця система управління якістю повинна включати в себе детальні методики, процеси та процедури щодо:

1) документообігу, підготовки, аудитів та управління змінами. Ці методики, процеси та процедури повинні передбачати регулярний перегляд системи управління якістю з періодичністю, що залежить від ризиків, на основі заздалегідь встановлених критеріїв;

2) системи управління записами та збору даних для наступних напрямів діяльності щодо ветеринарного фармакологічного нагляду:

  • ведення первинних записів можливих побічних реакцій;

  • збору додаткових даних;

  • співставлення (порівняння) повідомлень про можливі побічні реакції та додаткових даних, оцінка даних;

  • моніторинг достовірності та повноти всієї інформації, зареєстрованої у корпоративній системі ветеринарного фармакологічного нагляду, в тому числі інформації, внесеної до бази даних ветеринарного фармакологічного нагляду, а також усунення дублювань;

  • своєчасне внесення записів щодо будь-яких побічних реакцій до бази даних ветеринарного фармакологічного нагляду;

  • архівування всіх необхідних документів;

3) управління ризиками, моніторингу балансу "користь-ризик", процесу управління сигналами та повідомлення зацікавлених осіб;

4) забезпечення наявності та підтримання в актуальному стані опису корпоративної системи фармакологічного нагляду.

Як керівнику бути ефективніше у новому бізнес-сезоні? LIGA360 надасть всю галузеву інформацію та законодавство, бізнес-кейси, досьє контрагентів - щоб ви змогли ухвалювати правильні рішення. Тільки зараз ви отримаєте знижку 10%, якщо замовите LIGA360:Керівник на рік. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини