Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд підтримав позицію ДПС щодо спростування реальності господарської операції

Реклама

При оцінці податкових наслідків господарських операцій адміністративний суд не повинен обмежуватися встановленням лише формальних умов застосування платником податкових норм шляхом подання первинних документів, а з урахуванням доводів податкового органу має дослідити фактичні правовідносини учасників господарських операцій.

До такого висновку дійшов Касаційний адміністративний суд у складі колегії суддів Верховного Суду у постанові від 23.08.2023 у справі № 440/12447/21.

Суд касаційної інстанції підтримав позицію контролюючого органу щодо спростування реальності господарської операції позивача з придбання за договором поставки нафтопродуктів, яким позивачу нараховано грошові зобов'язання за платежами з податку на додану вартість та податку на прибуток на загальну суму 1,8 млн гривень.

КАС ВС наголосив, що при оцінці податкових наслідків господарських операцій адміністративний суд не повинен обмежуватися встановленням лише формальних умов застосування платником податкових норм шляхом подання первинних документів, що за формою та змістом відповідають законодавчим вимогам, а з урахуванням доводів податкового органу має дослідити фактичні правовідносини учасників господарських операцій, перевірити дійсний рух активів у процесі виконання операцій та встановити зв`язок складених первинних документів з реальними фактами господарської діяльності.

Зокрема, надані позивачем товарно-транспортні накладні не містять відомостей щодо постачальника, а в графі «Пункт навантаження» зазначена адреса не відповідає юридичній адресі контрагента. Також, в товарно-транспортних накладних відсутні відомості про вантажно-розвантажувальні роботи та інформація про час виїзду від вантажовідправника до вантажоодержувача.

Суд касаційної інстанції врахував проведений аналіз контролюючого органу в базах даних ІКC «Податковий блок» та Архіву електронної звітності ЄРПН щодо контрагента позивача, яким встановлено відсутність матеріально-технічних та технологічних можливостей, та незначну кількість трудових ресурсів, а також відсутність документів, що засвідчують відповідність продукції (паспорти якості/сертифікати відповідності).

ВС зазначив, що доводи контролюючого органу судами попередніх інстанцій були залишені поза увагою, не перевірені, не досліджені та не оцінені, що додатково підтверджує неповноту з`ясування обставин справи й передчасність зроблених судами у цій справі висновків.

Враховуючи викладене, Касаційний Суд задовольнив касаційну скаргу Головного управління ДПС у Полтавській області, рішення Полтавського окружного адміністративного суду та постанову Другого апеляційного адміністративного суду скасував, а справу направив на новий розгляд до суду першої інстанції.

За матеріалами ДПС.

Більше 100 млн судових рішень є у LIGA360. Користуйся 35 фільтрами для пошуку й аналізу, швидко переглянь резолютивну частину, отримуй ланцюжки історії справи й подібні рішення. Обери вигідний тариф LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини