Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бельгійська компанія "Etex" вийшла з рф, дізнавшись про заплановане внесення до переліку міжнародних спонсорів війни

Реклама

НАЗК повідомляє, що бельгійська компанія Etex ухвалила рішення про вихід з російської федерації, зробивши вибір на користь соціально-відповідального бізнесу та демократії.

Завдяки проактивній роботі Посольства України в Бельгії та МЗС України рада директорів компанії, дізнавшись про заплановане внесення її до переліку Міжнародних спонсорів війни, ухвалила рішення про відчуження двох підприємств російської компанії "Ursa", якими володіла  "Etex", та остаточний вихід з російського ринку.

Etex є одним із європейських лідерів із виробництва будівельних матеріалів, володіє більше 110 виробничими майданчиками у 42 країнах світу. 

У січні 2022 року Etex придбала російську компанію "Ursa", виробника екструдованого пінополістиролу та мінеральної тепло- та звукоізоляції. Компанія "Ursa" володіє 3 виробничими центрами в росії та 6 регіональними офісами, а також має представництва в Білорусі і Казахстані. Дохід "Ursa" за 2022 рік склав $73 млн, а податків до бюджету рф було сплачено понад $2 млн.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну компанія Etex також була присутня і в нашій державі. Так, в м. Бахмут працював завод "Сініат", на якому працювало близько 300 співробітників. Внаслідок російської агресії та окупації м. Бахмут завод "Сініат" було знищено, а компанія надала допомогу робітникам для переїзду в інші міста України, а також за кордон.

НАЗК аналізує сотні міжнародних компаній в рамках проекту "Міжнародні спонсори війни". Перед внесенням до переліку, Агентство інформує компанії про наслідки продовження ведення бізнесу з рф та закликає припинити співпрацю з росією для уникнення потенційних репутаційних і фінансових ризиків.

Наразі компанія розглядає і питання відновлення своєї діяльності в Україні. 

НАЗК є органом, відповідальним за розбудову системи комплаєнсу у приватному секторі. Під час процедур комплаєнсу контрагенти підлягають перевірці на доброчесність, у тому числі на соціально відповідальне ведення бізнесу відповідно до стандартів ОЕСР. Перелік “Міжнародні спонсори війни” на порталі "Війна і санкції" є потужним репутаційним інструментом для досягнення доброченості ланцюжків постачання у міжнародному вимірі, виходу міжнародного бізнесу з росії, отже, зменшення фінансової і технологічної спроможності країни-терориста вбивати українців. Одним з “важелів тиску” платформи є співпраця з базою даних World-Check, що використовується банками і страховими компаніями для оцінки ризиків. Саме тому для світових компаній наслідки перебування в переліку стають гіршими, ніж продовження ведення бізнесу з країною-агресором.

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360:Compliance надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини