Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скасування мораторію на податкові перевірки з 1 жовтня: що пропонує законопроєкт?

Реклама

Уряд 5 вересня схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». Законопроєкт вже зареєстровано у Верховній Раді під № 10016.

У пояснювальній записці метою прийняття проекту визначено виконання Україною в повному обсязі зобов'язань (структурні маяки - ред.) в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08 грудня 2022 року в частині обмеження дії мораторію на проведення податкових перевірок.

Зокрема, пропонується установити:

  • що тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до 1 жовтня 2023 року, до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно:

- платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

- платники податків, які здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

- платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.

  • документальні планові перевірки платників податків можуть розпочинатися не раніше ніж через 30 календарних днів, наступних за датою оприлюднення оновленого плану-графіка, за умови надіслання (вручення) таким платникам (їх представникам) не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення перевірки копії наказу про проведення перевірки та письмового повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки.

  • що з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, проведення яких було заборонено до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.

Цей законопроект розроблений з метою забезпечення виконання в повному обсязі зобов'язань України перед МВФ та вжиття заходів, які допоможуть уникнути невиправданих втрат доходів бюджету та встановити справедливі умови оподаткування з урахуванням об'єктивних обставин, спричинених воєнним станом.

Нагадаємо, з 1 серпня 2023 року набув чинності Закон, який передбачає часткове зняття обмежень на проведення контролюючими органами документальних перевірок.

Включення до плану-графіка податкових перевірок під час воєнного стану: що врахувати бізнесу?

Як дізнатися, чи є ваша компанія у плані-графіці перевірок на 2023 рік? Знайдіть досьє на LIGA360 - та відкрийте розділ “Перевірки”. Спробуйте прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини