Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновлено правила публічних закупівель в умовах воєнного стану

Реклама

Для закупівель на суму від 50 тис. гривень, які проводяться поза Prozorro, треба оприлюднювати погоджене керівником замовника обґрунтування підстави для укладання прямого контракту, розповіли в Мінекономіки.

Відповідні зміни передбачені постановою Кабміну від 01.09.2023 № 952.

Що ще змінилося:

  • зменшено перелік підстав, за яких державні замовники можуть не йти через конкурентні торги, а підписувати контракти напряму;

  • постанова підсилює відповідальність державних замовників за зловживання такою підставою, як нагальна потреба.

Внесено зміни, які при прийнятті рішення про відмову участі в торгах учасника, проти якого введено санкції, дозволяють виокремити випадок, коли активи такого учасника передані в управління АРМА. У такому випадку заборона здійснювати публічні закупівлі не буде застосовуватись.

У Prozorro також нагадали, що з 1 вересня вступили в дію зміни в роботі електронного каталогу Prozorro Market, що визначені постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2023 року № 677.

Найочікуваніша зміна цього сезону стосується кваліфікації учасників в закупівлях за запитом пропозицій постачальників. Раніше в таких закупівлях у замовника не було передбачено можливості відхилити пропозицію постачальника. Відхилення відбувалося тільки якщо учасник не підтвердив свою пропозицію. Відтепер же замовник має змогу самостійно відхилити пропозицію переможця, після чого система переводить до кваліфікації наступного учасника.

Дискваліфікація учасника передбачена тільки за певних підстав, а саме:

  • постачальник не підписав договір у строк 10 календарних днів

  • постачальник письмово відмовився від укладення договору на умовах, визначених у запиті пропозицій

  • постачальник пропонує товар походженням з Російської Федерації/Республіки Білорусь

Для кваліфікації учасника завантажувати протоколи в електронну систему НЕ ПОТРІБНО!

А от щодо проекту договору - то з 1 вересня він став обов'язковим атрибутом в запиті пропозицій постачальників та має містити в собі порядок внесення змін до нього. Важливо пам'ятати, що при підписанні договору його умови не можуть відрізнятися від умов, що були  визначені замовником у проекті договору.

Також дана постанова містить перелік підстав для скасування замовником запиту пропозицій до укладення договору. Передбачено всього три підстави:

  • відсутність подальшої потреби в закупівлі

  • скорочення обсягу видатків на здійснення закупівлі

  • якщо здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили

По вартісним межам - тут без змін, запит пропозицій можна проводити на будь-яку суму, але є деякі уточнення щодо зазначення характеристик товару. В закупівлях на суму до 500 тис.грн. замовник може визначити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення, в тому числі конкретну торговельну марку. А от в закупівлях від 500 тис.грн. вимога щодо визначення інформації про характеристики товару та їх допустимі значення має обов'язковий характер.

Добірка матеріалів про публічні закупівлі - у LIGA360. Отримай 400 документів для бізнесу, щоб брати участь в публічних закупівлях й тендерах та знати про зміни воєнного часу. Замов презентацію прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини