Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає народних депутатів доопрацювати законопроєкт щодо криміналізації контрабанди

Реклама

Українська Рада Бізнесу, до складу якої входять 110 бізнес асоціацій різних секторів економіки, проаналізувавши запропонований до другого читання текст законопроєкту № 5420 щодо криміналізації контрабанди, закликають народних депутатів його доопрацювати через значні загрози для законослухняного бізнесу. Відповідне звернення розміщене на сайті УРБ.

Як зазначається, положення законопроєкту сформульовані таким чином, що містять значні корупційні ризики, а також становлять загрозу діяльності в першу чергу легального бізнесу та жодним чином не сприяють вирішенню проблеми тіньового імпорту.

Зокрема поріг кримінальної відповідальності за статтею 201-3 законопроєкту є необґрунтовано низьким. Нею пропонується притягати до кримінальної відповідальності у разі незаконного переміщення через митний кордон товарів на суму, що перевищує 1,342 млн грн. При цьому для кваліфікації кримінального правопорушення за статтею 212 КК України «Ухилення від сплати податків», поріг кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків (якими і є митні платежі) становить 4,026 млн грн.

«Оскільки такі зміни стосуються саме відповідальності за економічні злочини і суспільна небезпека полягає саме у несплаті податків та інших платежів, то доцільно керуватися аналогічними до змісту статті 212 КК критеріями визначення порогу кримінальної відповідальності. Більше того, питання митної вартості товарів часто є предметом спору між декларантом і митним органом, а тому не може виступати порогом кримінальної відповідальності», - наголошується у заяві.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Значні ризики для доброчесного бізнесу УРБ також вбачає у запропонованій редакції Примітки до ст. 201 КК, яка відносить до контрабанди в тому числі і подання до митного органу як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги або кількості, країни походження, відправника або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТЗЕД та його митної вартості, що призвело або могло призвести до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру.

«На практиці, при декларуванні товарів, у митного органу та декларанта часто виникають спори щодо визначення митної вартості, коду товару, країни походження, ваги тощо. Більше того, пропонована редакція статті 201-3 не передбачає необхідність доказування умислу на вчинення кримінального правопорушення», - констатують у бізнес спільноті.

На думку УРБ, такі норми КК нададуть митникам можливість відкривати кримінальні провадження при будь-якій помилці чи спірній ситуації. Це не сприятиме ефективній боротьбі з контрабандою, натомість призведе до завантаження судової системи.

Бізнес окремо звертає увагу на те, що у нормах законопроєкту № 5420 не конкретизовано суб'єкта кримінальної відповідальності за незаконне переміщення товарів. З поточної редакції норм не зрозуміло хто повинен бути обвинуваченим у вчинені злочину - керівник підприємства, декларант, митний брокер, перевізник тощо.

Також зауважується, що підслідність таких злочинів визначено за Бюро економічної безпеки, яке працює неефективно і потребує повного перезавантаження.

Враховуючи викладене, резюмується, що члени УРБ підтримують криміналізацію виключно підакцизних товарів з адекватним порогом притягнення до кримінальної відповідальності та вважають, що законопроєкт № 5420 потребує суттєвого доопрацювання у частині:

  • актуалізації предметів контрабанди, звуження до окремих підакцизних товарів - алкоголь, тютюнові вироби, а також бурштин;

  • обґрунтування розміру порогу для притягнення до кримінальної відповідальності за «економічну» контрабанду;

  • передбачення кваліфікуючих ознак та адекватних обґрунтованих санкцій за вчинення злочину;

  • набрання чинності норм законопроекту після перезавантаження Бюро економічної безпеки України.

В цілому, на думку бізнесу, до боротьби із сірим імпортом необхідно підходити ширше, запроваджувати ефективні заходи і по мінімізації схем «піджаки», «посилки», «перерваний транзит» тощо, забезпечувати обмін інформацією з іншими країнами, а також забезпечувати інституційний розвиток відповідних органів та підвищувати ефективність їх роботи.

Члени Української Ради Бізнесу одностайні у тому, що даний законопроєкт потрібно повернути на повторне перше читання і доопрацювати та закликають народних депутатів врахувати пропозиції бізнесу та експертів.

Як керівникам бути впевненими в управлінських рішеннях? Завдяки LIGA360. Знаходь алгоритми дій для бізнесу, читай бізнес-новини, контролюй свою репутацію та діяльність конкурентів. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини